27 February 2024
mun. Chișinău

Cadou pentru copii de 1 iunie. Crenvurștii şi salamurile vor fi interzise în şcoli şi grădiniţe

Din întâi iunie, carnea procesată va fi exclusă din meniurile pentru copiii din instituţiile preşcolare şi şcolare din ţară. Aceste produse vor fi înlocuite de carnea proaspătă. Un ordin în acest sens a fost semnat astăzi de către ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Decizia a fost luată după ce angajaţii Centrului Naţional de Sănătate Publică au constat, în urma unor investigaţii, că aceste produse sunt necalitative. Un alt motiv, care a stat la baza acestei hotărâri, este şi numărul mare de îmbolnăviri în rândul copiilor.

Potrivit specialiştilor, crenvurştii, care sunt puşi pe masa copiilor, conţin o cantitate mare de fosfaţi, ceea ce le poate afecta grav sănătatea.

Tot în baza ordinului semnat de ministru, în şcoli şi grădiniţe, urmează să fie redus consumul de zahăr şi grăsimi. Este vorba în special despre biscuiţi, napolitane sau alte produse făinoase. Totodată, pentru a le oferi copiilor un meniu echilibrat şi sănătos, va fi majorată cantitatea de legume şi fructe.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a anunţat că un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va evalua calitatea alimentaţiei din şcolile şi grădiniţele din ţara noastră. De asemenea, reprezentanţii ministerului urmează să negocieze cu experţii OMS un proiect privind organizarea alimentaţiei şi nutriţiei în instituţiile şcolare şi preşcolare din ţară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *