14 April 2024
mun. Chișinău

Analgina și aspirina, periculoase pentru copii

Foarte mulți părinți continuă să le administreze copiilor aspirină și analgină (metamizol) pentru combaterea febrei, fără a cunoaște riscurile provocate de aceste medicamente. La nivel mondial, de mai multe decenii, se duce o luptă acerbă în limitarea utilizării acestor preparate de către copii. În majoritatea țărilor, utilizarea analginei a fost deja interzisă, excepție fiind statele din fostul spațiu sovietic, acolo unde medicii o prescrie atunci când paracetamolul nu-și face efectul.

Indiferent de tipul infecției, aspirina și analgina sunt contraindicate copiilor sub 12 ani, iar în unele cazuri chiar și minorilor care nu au împlinit 16 ani. Medicii din țară confirmă faptul că multe mame le dau copiilor antipiretice (substanțe care combat febra) exagerat de mult.

Neli Revenco
Foto: Neli Revenco

Potrivit pediatrului Neli Revenco, părinții ar trebui să înțeleagă că febra nu poate fi combătută cu aspirina și analgina. “În prezent, încercăm să instruim tinerii medici să renunțe la utilizarea acestor preparate și să recurgă la un tratament contemporan. Medicamentele care contribuie la scăderea febrei sunt paracetamolul și ibuprofenul. Aspirina este contraindicată, în primul rând, sugarilor și școlarilor. Din literatura de specialitate se știe că aspirina conține componente utilizate în otrăvurile pentru șoareci, substanțe care provoacă hemoragii intestinale șobolanilor, în rezultatul cărora animalele mor. Iar aceste efecte adverse sunt provocate și copiilor sau adulților“, a declarat specialistul.

Mai mult, aspirina poate dezvolta și sindromul Reye, adică inflamația creierului. Debutul acestui sindrom se caracterizează prin vomă, urmată de inconștiență, care evoluează în cel mult trei zile spre convulsii și comă. Statisticile lumii arată că 50 la sută dintre copii, care suferă de această maladie, mor.

watermarked-aspirinIar analgina este responsabilă de reacții alergice periculoase, cum ar fi șocul anafilactic.Analgina poate provoca stări de șoc și temperatură scăzută a corpului, dar și schimbări ireversibile ale sângelui uman. Anume din aceste motive preparatul nu mai este folosit în țările europene încă din anii ’60 ai secolului trecut“, a mai precizat pediatrul Neli Revenco.

Și Difenhidramina, adică Dimedrolul, este contraindicat copiilor sub doi ani. Mai ales în combinație cu analgina. Dimedrolul este interzis și copiilor bolnavi de astm bronșic. Medicamentul poate afecta sistemul nervos, provoacă slăbiciuni, somnolență și dureri de cap. Dacă este combinat cu analgina pot apărea grețuri, diaree, iar în cazurile mai periculoase există și riscul apariției tahicardiei sau a anemiei.

O soluție pentru a-i reduce febra copilului este să-i dați acestuia paracetamol sau ibuprofen. Preparatele nu provoacă reacții adverse, indiferent de vârstă. Rolul medicamentelor nu este neapărat de a reduce temperatura corpului în limite normale, ci în limite confortabile. Dacă febra scade puțin, copilul imediat se va simți mai bine, va dori să consume lichide și astfel va rămâne  hidratat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *