27 July 2024
mun. Chișinău

Interviu cu Rodica Scutelnic: Optimizarea maternităților este o investiție în sănătatea mamelor și nou-născuților

02072931f5b0cde869e28f9de67de85f2884b779d2051fe26183f45b0ad88ac0_full
Foto: Rodica Scutelnic

Nașterea unui copil este un moment deosebit în viața unei familii. Este important ca în timpul travaliului gravida să fie în siguranță, iar copilul să vină pe lume sănătos. Medicina a evoluat foarte mult, încât să facă față celor mai complicate intervenții chirurgicale, care pot salva viața bebelușilor. De aceea moartea mamei, fătului sau nou-născutului înainte, în timpul sau după naștere, nu poate fi justificată. Pentru a evita aceste riscuri este necesar ca în maternități să existe condiții pentru acordarea asistenței medicale calitative, de urgență. În Republica Moldova, reformarea sistemului perinatal a contribuit la diminuarea mortalității mamelor și nou-născuților imediat după naștere. Totuși, mai sunt încă multe probleme de rezolvat. Ce măsuri urmează să fie aplicate, în următorii ani, aflați din interviul realizat de către emedicina.md cu Rodica Scutelnic, șefa Direcției Asistență Medicală Spitalicească din cadrul Ministerului Sănătății.

emedicina.md: Când a început reformarea sistemului perinatal?

Rodica Scutelnic: Procesul de regionalizare a asistenței medicale perinatale a fost inițiat în 1999. În final, au fost create maternități de nivelele III, II și I. De nivelul trei este doar Institutul Mamei și Copilului din Capitală, singura instituție medicală publică din țară care dispune de toate condițiile necesare pentru ca medicii să poată interveni în cele mai complicate cazuri. Alte zece centre perinatale, din care fac parte maternitățile municipale și raionale, sunt de nivelul doi. Acestea au dreptul să acorde asistență medicală gravidelor care au o sarcină complicată. Iar celelalte 27 de maternități, au statut de centru perinatal de nivelul I. Acolo sunt trimise femeile care nu prezintă niciun risc de apariție a complicațiilor în timpul nașterii. Toate maternitățile au fost dotate cu echipament medical necesar, în funcție de categoria din care fac parte.

emedicina.md: Odată ce sistemul perinatal a fost reformat, de ce se discută despre optimizarea maternităților? Ministerul Sănătății a elaborat și un proiect în acest scop.

Rodica Scutelnic: Multe femei sunt nemulțumite de calitatea asistenței medicale oferită în maternități. Pe de altă parte, avem statistici îngrijorătoare. Din păcate, rata mortalității materne rămâne înaltă. Anul trecut, 12 femei au murit. Acest fapt demonstrează că multe instituții nu sunt pregătite să acorde asistență medicală calitativă la naștere.

emedicina.md: Dar ce condiții ar trebui să existe în aceste maternități, astfel încât sănătatea, viața mamelor și nou –născuților să fie în siguranță?

Rodica Scutelnic: În primul rând, trebuie să existe condiții pentru acordarea imediată a serviciilor medicale copilului născut prematur sau cu o greutate mică. De asemenea, este necesar ca medicii să fie pregătiți să intervină urgent, în cazul în care starea de sănătate a unei gravide sau lăuze se acutizează brusc.

emedicina.md: Care maternități nu întrunesc aceste condiții și urmează să fie optimizate?

Rodica Scutelnic: Vor fi optimizate acele instituții în care sunt înregistrate mai puțin de 300 de nașteri pe an. În prezent, această situație este atestată la maternitățile din Taraclia, Basarabeasca, Leova, Șoldănești, Vulcăneşti, Ocnița și Briceni. La centrul perinatal din Taraclia, de exemplu, medicii asistă o dată la trei zile la o naștere, ceea ce înseamnă că specialiștii nu au cum să capete experiența necesară, astfel încât să acorde servicii medicale de calitate sau să intervină în situații de urgență. Sunt curioasă, cei care se opun acestei reforme, ar accepta oare ca persoanele dragi să nască în asemenea maternități?

emedicina.md: Care este situația la centrul perinatal din raionul Drochia? Medicii consideră că reforma promovată de Ministerul Sănătății este inoportună și se opun optimizării maternității.

Rodica Scutelnic: În prezent, nu se discută despre optimizarea maternității din Drochia. Acolo, anul trecut, au fost înregistrate peste 500 de nașteri. Problema este alta. Față de 2004, numărul nașterilor a scăzut cu 200. În ultimii zece ani, în această instituție au murit patru femei.

emedicina.md: Cum este organizat serviciul perinatal în statele occidentale?

Rodica Scutelnic: În țările dezvoltate, un centru perinatal trebuie să înregistreze anual cel puțin 500 de nașteri. Se consideră că, doar în acest caz, medicul își dezvoltă cunoștințele și abilitățile necesare pentru acordarea asistenței medicale calitative. Ca urmare, viața mamei și a copilului nu este expusă pericolului. Aceasta trebuie să fie și prioritatea noastră.

emedicina.md: Fondatorii spitalelor sunt consiliile raionale. Cum se va proceda în cazul în care aleșii locali vor opune rezistență reformei sectorului perinatal?

Rodica Scutelnic: În acest caz, consiliile raionale vor trebui să finanțeze maternitățile și să creeze condiții sigure pentru acordarea asistenței medicale gravidelor, lăuzelor și nou-născuților. De asemenea, reprezentanții consiliilor raionale își vor asuma responsabilitatea și vor răspunde pentru fiecare femeie sau bebeluș, care va avea de suferit din cauza serviciilor medicale necalitative.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *