21 November 2024
mun. Chișinău

Mituri despre cancer, demontate de specialiștii din sănătate

Cancerul este o boală la fel de veche ca omenirea. Maladia cunoscută încă din Antichitate este intens dezbătută în prezent, întrucât numărul cazurilor de cancer, inclusiv în rândul copiilor, este în creștere. Cel mai important factor de risc al apariției acestei maladii îl reprezintă vârsta. Oamenii de știință susțin că alterarea ADN-ului, pe măsură ce îmbătrânim, este perfect normală, iar aceste modificări pot duce la apariția cancerului. Totodată, stilul nesănătos de viață, alimentația deficitară, lipsa activităților fizice, poluarea mediului, virusurile și bacteriile periculoase pot provoca această boală. Îmbucurător este că maladia poate fi prevenită și tratată, dacă este depistată la timp.  Deși tipurile de cancer sunt intens studiate și discutate de oamenii de știință, încă există mituri sau concepții eronate despre acesta. În consecință,  miturile formează o falsă percepție asupra prevenirii cancerului și afectează gradul de speranță al pacienților privind șansele de supraviețuire. Vasi Rădulescu, specialist în medicină internă și cardiologie în timpul programului, iar în timpul liber – promotor al educației pentru sănătate, scriitor și antreprenor din România, oferă explicațiile reale care se ascund în spatele celor mai frecvente mituri despre cancer, în cartea sa intitulată „O să te tragă curentu”.

Mit. Cancerul înseamnă condamnare la moarte

Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte.Descoperite în fază incipientă, majoritatea neoplaziilor sunt vindecabile. Chiar în stadii mai avansate, există multiple abordări terapeutice. S-au descoperit o serie de molecule noi și se fac progrese uluitoare. Apelarea la medici este deosebit de importantă.

Mit. Cancerul apare în urma vreunui șoc emoțional sau dezechilibru energetic

Sunt curente mediciniste (atenție la ele, sunt absurde și nocive), cum ar fi NMG (nouă medicină germanică) ce susțin că inclusiv cancerul este o formă de vindecare a corpului după un episod emoționant și oamenii trebuie să aibă răbdare, să nu recurgă la medici. O asemenea conduită aduce moarte. Vă recomand să nu cădeți în astfel de capcane. Cancerul nu apare în urma vreunui șoc emoțional sau dezechilibru energetic.

Mit. Există un medicament care învinge cancerul

Oricât de mult ne dorim să scăpăm de cancer, nu va exista niciodată un medicament care să învingă cancerul! De ce? Pentru că nu există un cancer, ci câteva sute de tipuri, fiecare cu celule aparte, cu mecanisme complexe, cu răspunsuri diferite la tratament, cu pronosticuri diverse. În domeniul vast al oncologiei se studiază asiduu și, din păcate, există foarte multe mituri, impostori, informații false. Vă recomand să mergeți la medici buni, să nu apelați la terapii alternative, vrăjitoare, șamani, suplimente cu doze uriașe de vitamina C, dispozitive energetice sau alte asemenea minuni, pentru că vă faceți un rău incredibil.  În ceea ce privește chimioterapia, niciun medic oncolog nu este într-o conspirație cu Big Pharma pentru a omorî pacienții. Această modalitate de tratament este una dintre opțiunile actuale. Ea nu e perfectă, dar atât există acum, într-o luptă cu o entitate complexă.

Mit. Există tratamente naturiste pentru cancer

Nu există niciun caz documentat în medicină de om care s-a vindecat cu amestecuri de plante, buruieni, decocturi sau alte leacuri băbești, chipurile rupte din mama-natură. Nu există. Singura strategie de urmat într-un cancer este să nu-l faci, și aici vorbim de prevenție eficientă prin alimentație sănătoasă, evitarea fumatului cu orice preț, evitarea alcoolului în cantități mari, evitarea sedentarismului și rămânerea la o masă corporală optimă. Prin aceste măsuri se țin riscurile jos de tot, dar, din păcate, nimeni nu este protejat 100%. Când totuși apar modificări suspecte, e bine să discutăm cu medicul, să facem consulturi, analize speciale. Când avem cazuri în familie, e bine să facem screening și să ne căutăm din timp. Aceste conduite reprezintă cea mai bună atitudine de urmat. Când vorbim de un diagnostic clar, toți medicii vor gestiona totul cu procedurile și tratamentele pe care le avem acum, la care se coroborează îmbunătățirea stilului de viață, suportul psihologic atât de important, comunicarea eficientă și ținerea departe a mirajelor. Recurgerea la procedee nedocumentate poate anula șansele reale de reușită, pentru că medicina de azi se poate lupta eficient cu majoritatea cancerelor.

Mit. Există supliment minune care vindecă orice cancer

Suntem martorii unor păcăleli uriașe în domeniul terapiilor anticanceroase. Au apărut energii miraculoase, suplimente, vitamine, plante minune, cristale, toate fără eficiență, fără studii clinice, fără dovezi. Iar oamenii, din disperare sau ignoranță, recurg din plin la așa ceva. Drept exemplu sunt reclamele despre suplimentele pe baza de amigdalină, denumită impropriu vitamina B 17, promovat drept tratamentul numărul unu împotriva cancerului. Nu, nu există nici o vitamina B 17 care distruge cancerul. Amigdalina e o substanță toxică în cantități mari și nu există niciun studiu care să arate că distruge vreo celulă canceroasă. Din contră, substanța are avertisment oficial lansat de FDA (Food and Drug Administration, organizația de reglementare a alimentelor și medicamentelor din SUA). Deci, mai ușor cu reclamele mincinoase. Mai mult, potrivit legislației în vigoare niciun supliment nu poate susține că vindecă sau previne vreo boală. E lege.

Mit. Dietele pot trata cancerul

Nicio dietă nu poate trata un cancer. Nu există vreun studiu serios în acest context. Alimentația sănătoasă, cu anumite restricții recomandate de medic, are rol adjuvant alături de terapie, dar nu poate singură să vindece o formă de cancer. Alimentația sănătoasă, efectuarea de mișcare, evitarea fumatului, limitarea expunerii la poluanți sunt principalele forme de a scădea riscul de a face în viitor un cancer, dar să nu încurcăm lucrurile.

Mit. Ciroza hepatică este cancer

Ciroza hepatică nu este cancer.Sunt afecțiuni diferite și ciroza poate predispune la apariția cancerului (de exemplu hepatocarcinom).

Mit. Cancerul de sân apare doar la femeie.

Cancerul de sân apare și la bărbat. Orice formațiune suspectă necesită prezentare imediată la medic. Știți ce ajută mult aici? Autopalparea corectă și, în cazul în care se depistează formațiuni suspecte, consultul la medic. Cei care au antecedente în familie vor urma recomandările de screening ale medicului de familie.

Mit. Dacă fumezi câteva țigări pe zi, ești ferit de cancer

Nu ești ferit de cancerul pulmonar, dacă fumezi doar câteva țigarete pe zi. Chiar și o țigară fumată zilnic va crește riscul față de populația nonfumatoare (cândva se credea că până la cinci țigarete pe zi nu au efecte negative în corp).

Mit. Cancerul este o pedeapsă de la Dumnezeu.

Există această formulare în popor, dar dacă avem educația medicală bună, dacă avem grijă de noi, dacă știm cum să ne verificăm din timp, înțelegem altfel lucrurile. Nu ne pedepsește nimeni. Cel mai frecvent ne pedepsim singuri.

Mit. Carnea roșie este cancerigenă

Carnea roșie nu este cancerigenă. Totul depinde de doză. Studiile actuale au arătat corelație între consumul crescut și riscul de apariție al unor cancere, dar nu a interzis nimeni consumul de carne roșie, îndemnând la prudență și moderație, așa cum făceam de altfel și noi, medicii. Se pot mânca 1-2 porții de carne roșie pe săptămână, iar o porție înseamnă cât podul palmei, inclusiv în grosime.

Mai mult, un studiu realizat la Universitatea din Chicago (UChicago) schimbă complet viziunile în ceea ce privește consumul de carne roșie, considerată, în ultimii ani, drept un factor de risc pentru cancer și moarte timpurie. Cercetătorii au descoperit că în carnea și în produsele lactate de la animalele care pasc, precum vacile și oile, există o substanță nutritivă – acidul trans-vaccenic (ATV), pe care corpul uman nu îl poate produce singur, care îmbunătățește capacitatea celulelor T CD8+ de a se infiltra în tumori și de a distruge celulele canceroase.

Mit. Proteinele trebuie evitate în cancer

Există numeroase materiale și sunt chiar medici care nu recomandă proteinele în cancer, susținând că ele hrănesc celulele canceroase! Fără proteine însă orice om, fie că este sănătos tun sau bolnav de cancer, nu are cum să supraviețuiască. Avem nevoie de minim 1 g de proteine per kilogram corp pe zi, iar scindarea lor în aminoacizi este obligatorie pentru a reface celulele, ADN-ul, moleculele proteice ale sistemului imun și nu numai! Cine recomandă evitarea proteinelor face o inepție și nu are niciun argument valid științific, chit că deține halat alb pe umeri. La zahăr este altă poveste și aici e nevoie de restricții, întrucât sunt studii cu duiumul care arată efectele nocive ale zahărului în rândul proliferării canceroase. Discuția cu zahărul se duce și la persoanele sănătoase – consum cât mai mic, deoarece face prăpăd. E inamicul principal al sănătății.

Mit. Vaccinurile sunt responsabile de provocarea cancerului

Dimpotrivă. Vaccinul anti-HPV, de exemplu, previne apariția cancerului de col uterin. În Republica Moldova, în fiecare an, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Altfel spus, aproape zilnic o femeie află că suferă de această boală, iar la fiecare trei zile cineva își pierde viața din cauza cancerul cervical, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Mit. Cancerul este molipsitor

Cancerul nu „se ia”. Poți sta lângă o persoană bolnavă fără probleme. E chiar indicat să faci asta. Să-i arăți iubire. Poți dona proiectelor care luptă pentru condiții mai bune în spitale sau chiar construiesc spitale noi. Poți lupta pentru eliminarea stigmatelor în acest domeniu. Viața este deja grea pentru acești oameni. O putem, împreună, facem mai ușoară. Putem, împreună, să oferim speranță.

Ce organ nu poate dezvolta cancer?

Nu poate dezvolta cancer: neuronul. Neuronul, neavând centrozom, nu se divide. Celulele gliale în schimb se divid puternic. Dacă avem cam o sută de miliarde de neuroni în creier, celulele gliale însumează peste un trilion. Neuronii nu pot face formațiuni tumorale. Toate tumorile propriu-zise ale sistemului nervos sunt date de celulele gliale. Impulsurile nervoase circulă prin neuronii cu mielină și cu 100 m/s.

În Republica Moldova, tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate.

În fiecare an, pe 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, scopul fiind generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor pentru a reduce această afecțiune la nivel mondial. Genericul din acest an a fost „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”.