12 September 2024
mun. Chișinău

Anual, aproximativ 300 de femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Boala poate fi prevenită și tratată

În Republica Moldova, în fiecare an, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Altfel spus, aproape zilnic o femeie află că suferă de această boală, iar la fiecare trei zile cineva își pierde viața din cauza cancerul cervical, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Cele mai multe cazuri de acest tip de cancer apar în urma infecției cu virusul HPV (virusul papiloma uman), care se transmite în special prin contact sexual neprotejat. Îmbucurător este că această boală poate fi prevenită și tratată, dacă este depistată la timp.

Ce este cancerul de col uterin și care sunt cauzele apariției acestei boli?

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin, atunci când celulele devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 și 18. Se estimează că până la 50 – 80% dintre oameni ar putea să se infecteze de-a lungul vieții cu HPV.

Medicii susțin că, în mod normal, un organism sănătos poate elimina acest virus, dar infecția persistă la persoanele cu sistem imunitar mai slăbit, cum sunt cele care au suferit de boli cu transmitere sexuală sau de cancer. Chiar și atunci însă, numai anumite tulpini ale virusului sunt cu risc crescut oncogen, adică pot să provoace cancer, alte tulpini, cu risc scăzut, determină doar apariția de veruci genitale. La bărbați, infecția cu tulpinile HPV 16 și 18, care au cel mai mare risc oncogen, poate duce la cancer anal sau de penis, iar la femei la cancer de col uterin, vaginal sau anal.

Principalii factori de risc ce duc la declanșarea bolii includ: numărul mare de nașteri, consumul de tutun, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, primul act sexual la vârstă fragedă, număr mare de parteneri sexuali, etc.

Simptomele cancerului de col uterin

Printre semnele alarmante ale acestei boli se numără: secreții vaginale anormale, sângerări în perioada de menopauză, pierderi neargumentate de masă corporală, dureri și sângerări după actul sexual, disconfort în timpul urinării și urinări frecvente necontrolate, sângerări vaginale neordinare, dureri care iradiază în picioare, dureri în partea inferioară a spatelui.

Cum poate fi prevenit și tratat cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin evoluează de obicei lent, în ani de zile, de aceea poate fi diagnosticat din timp, prin teste speciale de screening, care se pot efectua în timpul unui consult ginecologic. Cea mai importantă analiză, recomandată periodic femeilor active sexual, chiar și în lipsa oricăror semne și simptome, este testul Babeș-Papanicolau. Testul de screening (testul citologic) se efectuează o dată la trei ani de către femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani.

Investigația, care este rapidă și lipsită de durere, presupune recoltarea unor celule de la nivelul colului uterin, cu o periuță specială, și analizarea lor la microscop. În acest fel, pot fi descoperite modificări precanceroase sau canceroase în țesutul colului, iar medicul ginecolog va decide care sunt următorii pași necesari, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și pentru tratament.

De asemenea, este recomandată vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (de la 9-14 ani), în conformitate cu Calendarul național de vaccinare al Republicii Moldova.

În sistemul de sănătate din țara noastră, este asigurat accesul gratuit la prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV). Astfel, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Screeningul de col uterin include testul citologic și colposcopia, ce permit depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadiile incipiente. Stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat.

În perioada 22 – 31 ianuarie, se desfășoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, cu genericul  „Spune Da sănătății tale! Vaccinează-te! Testează-te”, având drept scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind măsurile de prevenire și control al cancerului de col uterin.

La nivel global, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei.

Anual, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 66 de mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 de mii dintre ele mor din cauza acestei boli.