9 May 2024
mun. Chișinău

Mastectomia profilactică, operație eficientă în reducerea riscului de cancer mamar, realizată cu succes în Moldova

Mastectomia de reducere a riscurilor, cunoscută și sub denumirea de mastectomie profilactică, operația făcută acum câțiva ani de către celebra actriță americană, Angelina Jolie, este realizată cu succes și în Republica Moldova. Potrivit medicilor de la Spitalul „Repromed” din Chișinău, o astfel de intervenție chirurgicală este foarte eficientă în prevenirea și reducerea în proporție de 95% a cancerului de sân.

Mastectomia profilactică reprezintă intervenția chirurgicală de îndepărtare a unui sau ambilor sâni. Operația se poate realiza atât în scop curativ, atunci când există o tumoră mamară malignă (cancer de sân), cât și în scop profilactic la pacientele cu risc crescut de a dezvolta o tumoare.

Potrivit chirurgului mamolog-oncolog de la Spitalul „Repromed”, Diana Sochircă, mastectomia preventivă se realizează în cazul pacientelor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar.

„Mastectomia profilactică reprezintă, de fapt, înlăturarea țesutului glandular-mamar, o reconstrucție unimomentană imediată. Această operație previne cancerul mamar, în proporție de 95%. Intervenția este recomandată în cazul unei categorii de paciente. În primul rând, este vorba despre pacientele care suferă de mutații genetice la nivelul genelor BRCA1, BRCA2, CEC2, PTN1 și alte gene care presupun o creștere a incidenței cancerului mamar. În al doilea rând, vorbim despre pacientele care au deja în anamneză cancerul mamar. De asemenea, este vorba despre pacienții care au factor ereditar neconfirmat genetic, dar care este puternic pronunțat. În această categorie intră și pacientele care au fost diagnosticate cu carcinom lobular in situ (boală rară a creșterii anormale a celulelor), un carcinom în stadiul zero. În grupul de risc intră și pacientele care au suportat, pe parcursul vieții, anumite intervenții la glanda mamară sau la glanda tiroidă, ceea ce duce la creșterea considerabilă a riscului de cancer mamar”, a explicat medicul Diana Sochircă.

Înainte de a lua decizia de a face mastectomia, femeile trebuie să discute cu un consilier genetician, precum și cu un specialist în chirurgia sânului, pentru a afla riscurile și beneficiile potențiale ale intervenției, precum și cu un psiholog. Oxana este una dintre pacientele care a suferit o astfel de intervenție și care a decurs cu succes.

„Inițial, am făcut o ecografie la care s-a depistat o formațiune. A urmat prima operație, iar după cinci luni, au a apărut alte simptome și noi formațiuni. După un șir de investigații, inclusiv ecografie mamară, s-a luat decizia de a înlătura sânul, întrucât nu mai era nicio alternativă. A fost singura opțiune de a-mi salva viața și de a evita complicațiile”, a mărturisit Oxana, pacienta Spitalului „Repromed” din capitală.  

Medicul Diana Sochircă mai susține că, spre deosebire de mastectomia efectuată în timp ce pacienta suferă de cancer, mastectomia profilactică necesită mai puține cheltuieli, te ferește de pericole și este mai estetică:

„În cazul construcției mamare profilactice, procedura de elecție este o mastectomie subcutanată, cu păstrarea complexului areolar, cu păstrarea buzunarului de piele și introducerea unui implant mamar. Pregătirea pentru operație este aceeași ca și în cazul unei proceduri chirurgicale obișnuite. Pacienții pot reveni la activitățile obișnuite în cel mult 10 zile după intervenție.”

Pacienta spune că a rămas impresionată de atitudinea binevoitoare a medicilor și le este recunoscătoare că i-a oferit o nouă șansă la viață.

„De la asistentele medicale până la chirurg, care este un om extraordinar, inclusiv anestezistul, au fost extrem de atenți cu mine, eu fiind o pacientă destul de complicată. Și după operație, îngrijirile au fost la cel mai înalt nivel. Nu m-am așteptat la atât de multă căldură din partea lor. Mi-a fost foarte plăcut. După operație, de obicei, este foarte greu. Faptul că am fost internată într-un salon confortabil și am avut parte de o echipă de asistente medicale minunate, reanimatori care, în turele de noapte, m-au ajutat când mi-a fost mai greu. Reabilitarea decurge foarte bine, dacă respecți toate indicațiile medicilor. Bineînțeles, există durere, disconfort, frici, incomodități, în schimb, tot ce e mai frumos, urmează. Cel mai important este să ne adresăm la timp la medic, să ni se stabilească un diagnostic corect, în caz contrar, poate fi prea târziu”, a adăugat pacienta.   

În fiecare an, peste o mie de femei și bărbați din Republica Moldova sunt diagnosticați cu cancer de sân. În același timp, aproximativ 300 de femei primesc verdictul că suferă de cancer de col uterin. Îmbucurător este că, dacă este descoperit din timp, aceste tipuri de cancer pot fi vindecate în proporție de 95% din cazuri, iar pacienții își pot recâștiga o bună calitate a vieții. Cu toate acestea, sute de oameni pierd lupta cu boala.