14 July 2024
mun. Chișinău

Premieră mondială: Oamenii de știință au conceput un test de sânge care va permite depistarea cancerului cerebral

Timp de mai mulți ani, tumorile cerebrale, care afectează sute de mii de oameni din întreaga lume și ucid copii și adulți, au fost dificil de diagnosticat. O echipă de cercetători au găsit o soluție pentru a preveni tragediile de acest fel. Mai exact, în premieră mondială, oamenii de știință au conceput un test de sânge care va permite depistarea cancerului cerebral, va accelera tratamentul și crește rata de supraviețuire.

Potrivit The Guardian, preluat de news.ro, descoperirea a fost anunțată în International Journal of Cancer. Echipa de chirurgi și oameni de știință conceput un simplu test de sânge care ar putea ajuta la diagnosticarea mult mai rapidă a pacienților care suferă chiar și de cele mai mortale forme de cancer cerebral, evitându-le biopsiile chirurgicale invazive și cu risc ridicat.

Experții au declarat că biopsia lichidă ieftină ar putea duce, de asemenea, la un diagnostic mai devreme, ceea ce, la rândul său, ar accelera tratamentul și ar putea crește ratele de supraviețuire. Testul ar fi deosebit de benefic pentru pacienții cu tumori cerebrale „inaccesibile”, care ar putea beneficia de începerea tratamentului cât mai curând posibil, au adăugat ei.  

Cercetătorii de la Centrul de excelență pentru cercetarea tumorilor cerebrale, condus de Imperial College London și Imperial College healthcare NHS trust, au descoperit că testul poate diagnostica cu precizie o serie de tumori cerebrale, inclusiv glioblastomul (GBM), cel mai frecvent diagnosticat tip de tumoare cerebrală de grad înalt la adulți, astrocitoame și oligodendrogliome. Testul a avut „sensibilitate, specificitate și precizie analitică ridicată”, a raportat echipa.

„Această cercetare revoluționară ar putea duce la diagnosticarea mai rapidă și la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienții cu tumori cerebrale”, a declarat Dan Knowles, directorul executiv al organizației caritabile Brain Tumour Research.

Oamenii de știință planifică deja studii suplimentare pentru a valida rezultatele, iar dacă acestea vor avea succes, pacienții ar putea beneficia de noul test în doar doi ani.       

Testul de sânge TriNetra-Glio, dezvoltat cu fonduri de la Datar Cancer Genetics, funcționează prin izolarea celulelor gliale care s-au desprins de tumoare și care circulă în sânge. Celulele izolate sunt apoi colorate și pot fi identificate la microscop.

Dr. Nelofer Syed, care conduce Centrul de excelență pentru cercetarea tumorilor cerebrale, a declarat:

„O metodă neinvazivă și ieftină pentru detectarea timpurie a tumorilor cerebrale este esențială pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților. Mai este încă un drum de parcurs, dar această soluție ar putea ajuta persoanele în cazul în care o biopsie cerebrală sau o rezecție chirurgicală a tumorii nu este posibilă din cauza localizării tumorii sau a altor constrângeri”.

Kevin O’Neill, neurochirurg consultant la Imperial College healthcare NHS trust și lector principal clinic onorific la Imperial College London, care conduce Centrul de Excelență pentru Cercetarea Tumorii Cerebrale împreună cu Syed, a declarat:

„Acest test nu este doar un indicator al bolii, ci o biopsie lichidă care va permite cu adevărat stabilirea unui diagnostic”.