13 October 2024
mun. Chișinău

Neuralink, compania lui Elon Musk, a implantat primul cip în creierul unui om

Elon Musk, fondatorul companiei americane de neurotehnologie „Neuralink”, a anunțat că a realizat primul implant cerebral la un om. Operații privind instalarea unor astfel de dispozitive wireless pe creier au fost efectuate de mai multe ori, de către alte companii și cercetători.

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promițătoare”, a scris Elon Musk despre implantul cipului la pacientul uman, care se recuperează bine.

Neuralink a primit în luna mai undă verde din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Implantul său, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac (specie de maimuțe), care a reușit să joace jocul video „Pong” fără controler sau tastatură.

Fondată în 2016, Neuralink, cu sediul în Fremont, California, la periferia orașului San Francisco, este departe de a fi prima companie care instalează un implant cerebral, cunoscut și sub numele de interfață creier-mașină (BCI), unui om.

În septembrie, compania olandeză Onward a anunțat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării, cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să își recapete mobilitatea. În 2019, cercetătorii de la institutul Clinatec din Grenoble au prezentat un implant care, odată montat, ar permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet și să își miște brațele sau să se deplaseze.

Neuralink a strâns recent 323 de milioane de dolari de la investitori, în două tranșe, în august și noiembrie. Neuralink spune că vrea, de asemenea, să facă pacienții paralizați să meargă din nou, dar și să redea vederea orbilor și chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia.

Ambiția lui Elon Musk este, de asemenea, de a face ca implantul său să fie disponibil pentru toată lumea, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele și, după spusele sale, pentru a limita „riscul pe care îl reprezintă inteligența artificială pentru civilizația noastră”.

Studiul Neuralink folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenția de a se mișca. Obiectivul inițial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor.

Primul produs de la Neuralink ar urma să se numească Telepathy, a declarat Musk.

Compania lui Elon Musk s-a confruntat însă cu solicitări de control în ceea ce privește protocoalele sale de siguranță. Reuters a raportat la începutul acestei luni că societatea a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al SUA (DOT) privind circulația materialelor periculoase.

Compania a fost evaluată la cinci miliarde de dolari în iunie anul trecut, dar la sfârșitul lunii noiembrie, patru congresmeni au cerut Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse să investigheze dacă Musk a indus în eroare investitorii cu privire la siguranța tehnologiei sale, după ce dosarele veterinare au arătat că problemele legate de implanturile pe maimuțe au inclus paralizie, convulsii și inflamări cerebrale.

Musk a scris într-o postare pe rețelele sociale, la 10 septembrie, că „nicio maimuță nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink”. El a adăugat că firma a ales maimuțe „în stadiu terminal” pentru a minimiza riscul pentru cele sănătoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *