17 June 2024
mun. Chișinău

Moldova are un nou program de imunizări

vaccin-vaccinareVaccinul împotriva virusului care favorizează apariția cancerului de col uterin va fi promovat de către autorități, în următorii cinci ani. Acesta va fi administrat doar opțional fetițelor în vârstă de 12 ani. Măsura este prevăzută în noul Program național de imunizări, aprobat în 27 iulie de către Guvern. Acțiunile planificate vor fi implementate în perioada 2016-2020.

Autoritățile își propun, în următorii cinci ani, să combată definitiv rujeola, rubeola și difteria. Un alt obiectiv este reducerea cazurilor de tetanos, tuberculoză generalizată la copii, oreion și tuse convulsivă. De asemenea, prin intermediul imunizărilor, specialiștii vor să protejeze mai mulți copii, de până la cinci ani, de infecțiile care provoacă meningite și pneumonii.

Pentru o mai bună evidență a persoanelor vaccinate va fi elaborat și implementat un sistem informațional automatizat în centrele medicilor de familie. Tot în aceste instituții vor fi create condiții adecvate pentru păstrarea vaccinurilor. Potrivit programului, 95 la sută din populația țării trebuie să fie inclusă în procesul de imunizare împotriva bolilor transmisibile, la sfârșitul anului 2020.

În Republica Moldova, datorită programelor de imunizări aplicate anterior, a fost eliminată poliomielita și variola. Totodată, a fost redus numărul cazurilor de tuse convulsivă și a infecției rotavirale.

Pentru implementarea noului Program de imunizări vor fi cheltuite peste 235 de milioane de lei. 14 milioane dintre acestea vor acordate de către Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *