22 June 2024
mun. Chișinău

Moldova va fi ocolită de criza de medicamente

Republica Moldova va fi ocolită pe viitor de eventualele crize de medicamente sau consumabile în spitale. Prin decizia Guvernului de a crea societatea pe acțiuni „MoldFarm”, întreprindere cu un capital integral de stat, autoritățile vor asigura un flux continuu de preparate și consumabile la un preț de producător pentru instituțiile medico-sanitare din țară. Prin noua întreprindere, care urmează să-și înceapă activitatea la sfârșitul lunii februarie 2017, statul va asigura achiziționarea, importul și păstrarea medicamentelor, precum și dispozitivelor medicale necesare spitalelor.

În acest mod, Ministerul Sănătății își propune să pună capăt pe viitor crizelor de aprovizionare cu preparate farmaceutice, așa cum s-a întâmplat acum doi ani, atunci când mai multe spitale din țară au rămas fără medicamente, iar pacienții erau nevoiți să cumpere preparatele prescrise de medici din banii proprii.

În ianuarie 2015, când s-a atestat cea mai gravă situație, importatorii privați au refuzat să furnizeze preparatele, conform obligațiilor contractuale, din cauza deprecierii leului. Marile companii își justificau atunci acțiunile prin faptul că nu vor să admită pierderi. Din cauza crizei, au fost amânate mai multe intervenții chirurgicale, inclusiv operații de transplant de ficat, ceea ce a afectat grav sănătatea pacienților.

Acum, prin crearea întreprinderii „MoldFarm” vor fi combătute mai ușor potențialele înțelegeri de cartel dintre companiile private și neadmiterea majorării nejustificate a prețurilor pentru medicamente. De asemenea, vor fi evitate cazurile când firmele private, care câștigă procedurile de achiziții publice de medicamente, refuză executarea clauzelor contractuale și nu livrează la timp preparatele farmaceutice. Deținătorul de acțiuni în societatea creată va fi Agenția Proprietății Publice.

În 2015, pe piața din Moldova se numărau 1513 medicamente esențiale, iar 91 la sută dintre preparatele consumate sunt importate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *