17 June 2024
mun. Chișinău

Numărul cazurilor de infectare cu HIV/SIDA, în creștere în Moldova

În Republica Moldova, de la an la an, crește numărul persoanelor infectate cu virusul imunodeficienței umane (HIV), dar și a celor care, în lipsa tratamentului corespunzător pentru această infecție, dezvoltă sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA). În același timp, anual, cel puțin cinci copii sunt diagnosticați cu această boală. Despre aceasta a declarat pentru emedicina.md, Iurie Climașevschi, coordonator al Programului National de Prevenire și Control al infecției HIV/SIDA și ITS.

Virusul imunodeficienței umane (HIV) atacă sistemul imunitar, prin distrugerea masivă a celulelor albe, și reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Acest virus este originar din Africa Centrală și a fost descoperit la anumite tipuri de cimpanzei.

Infecția cu virusul HIV poate apărea ca urmare a contactului cu o persoana seropozitivă care poate fi atât simptomatică, cât și asimptomatică, dar care este purtătoare a virusului patogen. Transmiterea se poate face pe cale sanguină, prin contact intim sau de la mama la făt. Printre factorii favorizanți se numără: contact sexual neprotejat; consumul de droguri; istoric de boală cu transmitere sexuală; folosirea unor echipamente medicale (ac de injecție) nesterile; contactul cu sânge infectat; transmiterea materno-fetală în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în Moldova, sunt 10.777 de oameni infectați cu HIV, care se află în evidența medicilor. Datele estimative  (SPECTRUM 2023) arată însă că numărul celor care s-au ales cu acest virus este mai mare, cu cel puțin 5.200 de cazuri. Aceste persoane urmează să fie identificate, apoi trebuie să parcurgă toate etapele de diagnosticare și să li se prescrie tratament antiretroviral. Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una dintre intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV.

„Numărul cazurilor de infectare cu HIV/SIDA este în creștere în Moldova. În 2020, au fost înregistrate 674 de cazuri, în 2021 au fost 797 de cazuri, iar în 2022 numărul persoanelor care s-au ales cu acest virus a fost de 929. În acest an, până în luna decembrie, au fost identificate 850 de persoane, iar până la sfârșitul anului  urmează să mai fie testate alte persoane din totalul celor peste cinci mii ce cazuri care nu sunt încă în evidența medicilor”, a afirmat Iurie Climașevschi.

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, luând viața a circa 40,4 milioane de oameni. În anul 2022, peste 630 mii de persoane au decedat din cauze legate de HIV și 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV.

Cele mai multe cazuri de infecție cu HIV au fost raportate la persoanele cuprinse cu vârsta medie de 40 de ani. Sporește înregistrarea cazurilor în localitățile rurale; calea de transmitere predomină cea heterosexuală, mai anunță ANSP.

În țară se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul aparatelor vending și a clinicilor mobile. În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV se implementează activități de prevenire în rândul populațiilor-cheie, pe tot teritoriul țării. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în anul 2022, au beneficiat de servicii de prevenire 30.102 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv 16.963 de utilizatori de droguri intravenos, 7.764 lucrătoare a sexului comercial etc.

Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimelor recomandări ale OMS și UNAIDS.

În fiecare an, în data de 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA. Oamenii din întreaga lume se unesc pentru a arăta sprijin persoanelor care trăiesc cu HIV și pentru a-și aminti de cei care au murit din cauza bolilor asociate cu SIDA.

În Republica Moldova, în perioada 27 noiembrie – 20 decembrie se desfășoară activități de informare a populației în cadrul campaniei sociale „Vocea comunităților contează” ce abordează diferite aspecte legate de HIV/SIDA, cum ar fi: promovarea testării în rândul populației generale și în grupurile cu risc sporit de infectare în scopul cunoașterii statutului HIV, reducerii discriminării împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații vulnerabile la HIV, mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate în răspunsul la infecția HIV, etc.

Ziua mondială de combatere SIDA este o oportunitate de a reflecta asupra progreselor înregistrate până în prezent, de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările care rămân pentru a atinge obiectivele de a pune capăt SIDA până în 2030 și de a mobiliza toate părțile interesate pentru a dubla eforturile comune pentru a asigura succesul răspunsului la HIV.

  • Activitățile campaniei de comunicare în cadrul Zilei Mondiale de combatere SIDA din acest an sunt orientate spre:
  • Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și acces pentru persoanele refugiate din cauza războiului din Ucraina.
  • Informarea populației generale despre riscurile de infectare cu HIV și măsurile de prevenire.
  • Mobilizarea reprezentanților comunității pentru a îmbunătăți eficacitatea activităților de advocacy și a ridica nivelul de sustenabilitate.
  • Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie și vulnerabile la HIV.

Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 134 din 02.03.2022, a fost aprobat Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025, obiectivul general fiind reducerea la minim a consecințelor epidemiei de HIV și infecțiilor cu transmitere sexuală, prin reducerea numărului de transmiteri, de a menține prevalența infecției, în special în grupurile-cheie ale populației: bărbații care practică sex cu bărbați – nu mai mult de 12%, persoanele care consumă intravenos droguri – nu mai mult 10%, lucrătorii sexuali – nu mai mult 2,5% și de a minimiza mortalitatea legată de HIV prin sporirea accesului la servicii de prevenire, diagnostic, tratament și îngrijire.