13 October 2024
mun. Chișinău

Valul de pneumonii din China a ajuns în Europa. Experții avertizează asupra celui mai rău scenariu

Olanda este prima țară din Europa care a raportat creșteri alarmante ale numărului de cazuri de pneumonie, care provoacă sindromul plămânului alb, boală misterioasă care a dus la supraaglomerarea spitalelor din China. Și în Danemarca, Suedia și Franța numărul de cazuri privind această afecțiune respiratorie a crescut, scrie publicația Daily Mail. Experții din domeniul medical avertizează că Europa ar trebui să se pregătească pentru cel mai rău scenariu.  

Autoritățile chineze spun că epidemia este cauzată de un număr mare de agenți patogeni respiratori.

Dr. Joseph Ambani, expert în boli infecțioase, este de părere că statele europene ar trebui să-și intensifice măsurile de prevenire, deoarece pregătirea sistemelor de sănătate, pentru a face față acestei epidemii, este „neglijată”. 

Expertul afirmă că nu se cunosc destule informații despre ceea ce provoacă această boală respiratorie „îngrijorătoare”, dar că sistemele de sănătate din Europa trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău. 

„Este esențial să înțelegem dacă este o tulpină nouă sau o mutație a unui virus existent. Aceste cunoștințe ne influențează previziunile privind răspândirea și virulența sa. Dacă este un virus nou, ne aventurăm în necunoscut, cu potențial atât pentru o virulență mai mare, cât și pentru o lipsă de imunitate în rândul populației”, a explicat Dr. Joseph Ambani, potrivit Daily Express US. 

În schimb, experții sanitari din SUA sunt mai precauți în declarații și spun că epidemia misterioasă de pneumonie este cauzată de mai multe virusuri și bacterii.

Îngrijorarea legată de această afecțiune este în creștere, chiar dacă autoritățile din China spun că pneumonia este cauzată de infecții bacteriene, virusul sincitial respirator, virusul gripei și cel al răcelii comune.

În context, un medic de familie din România, Răzvan Vintilescu, explică în ce constă boala, cum se răspândește și misterul acestei afecțiuni.  

„Pneumonia care a afectat mai mulți copii din China și India este atipică, care durează foarte mult timp, care nu trece în câteva zile sau o săptămână, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte pneumonii, ci durează săptămâni. Pacienții duc boala pe picioare, tușesc, au roșu în gât, se simt când mai rău, când mai bine, cred că le-a trecut, apoi boala revine. Până la urmă, ajung la spital, iar majoritatea cazurilor sunt grave. Această pneumonie, care este denumită sindromul plămânilor albi, este provocată de bacteria Mycoplasma pneumoniae, o boală foarte gravă care îi afectează pe copii și tineri. Această bacterie nu are perete celular, ceea ce înseamnă că spectrul de antibiotice care o pot distruge este destul de limitat. Totuși, sunt antibiotice din clasa macrolidelor, din care fac parte câteva preparate cunoscute, cum ar fi: eritromicina, azitromicina, claritromicina, care se găsesc în orice farmacie și nu sunt scumpe. Însă, atât China, cât și India sunt țări care produc aceste antibiotice în cantități foarte mari și apare fireasca întrebare de ce nu au putut să țină sub control această infecție? De asemenea, ne întrebăm cum o infecție bacteriană, care se transmite prin picăturile de salivă, sărut, dacă bei apă după cineva, dacă strănuți în palmă și dai mâna cu careva etc., se transmite ca o infecție virală? Explicația este următoarea: infecția cu bacteria Mycoplasma pneumoniae poate fi asimptomatică, în prima fază, după care cel care o are devine purtător. La un moment dat, din cauza diverșilor factori de mediu sau a unei infecții cu un virus, precum gripă sau COVID-19, o poate activa imediat. În asta constă misterul de îmbolnăvire cu pneumonia cauzată de Mycoplasma pneumoniae. Beleaua va veni dacă această bacterie, activată de cine știe ce fel de factori, va deveni rezistentă la tratamentele existente, pe care medicii le prescriu tot mai des. Așadar, la primele simptome, consultați un medic și nu vă lăsați copiii să ajungă într-o stare în care să nu mai poată respira, mergeți cu el la medicul de familie, la pediatru sau la spital”, a precizat doctorul Răzvan Vintilescu.

@drvintilescu

Ce nu se explica la pneumonia cu micoplasma, pornita din China si India. Cateva intrebari si posibile solutii #foryoupage #foryou #viral #fyp #fy #berceni #varasti #vidra #medicinadefamilie

♬ sunet original – Dr.Razvan

China a înregistrat o creștere a cazurilor de pneumonie în rândul copiilor încă din luna mai, dar care a ieșit la iveală abia luna trecută.

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii în China și a cerut autorităților chineze informații mai detaliate, făcând apel la populație să se protejeze mai bine.  

În prezent, OMS analizează zilnic datele furnizate de China cu privire la epidemia în creștere, în timp ce profesioniștii din domeniul medical din întreaga lume rămân în stare de alertă maximă, iar spitalele din China continuă să fie copleșite.