12 October 2024
mun. Chișinău

Focare de pneumonie nediagnosticată la copii, în China. OMS este îngrijorată și cere informații, iar experții se tem de repetarea scenariului COVID-19

Un val de boli respiratorii și focare de pneumonie nediagnosticată, care afectează în special copiii, au fost înregistrate în China, țară unde, în 2019, s-au înregistrat primele cazuri de COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această situație și a cerut informații detaliate. În același timp, oamenii de știință trag un semnal de alarmă și cer vigilență și transparență din partea Chinei.

Pe 13 noiembrie, autoritățile chineze din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate au raportat o creștere a numărului de cazuri de boli respiratorii.

În prezent, spitalele din China sunt copleșite de copii bolnavi pe măsură ce focarele de pneumonie cresc în orașele din întreaga țară, inclusiv în Beijing, potrivit The Telegraph. ProMed – un sistem de supraveghere, disponibil public, care monitorizează focarele de boli umane și animale din întreaga lume – a emis o notificare marți în care detaliază o epidemie raportată de „pneumonie nediagnosticată” la copii. Printre simptome se numără inflamarea plămânilor și febră mare, dar fără tuse, anunță presa locală.

China susține că printre motivele care au dus la creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii este ridicarea restricțiilor legate de COVID-19 și circulației agenților patogeni necunoscuți, cum ar fi gripa, mycoplasma pneumoniae – o infecție bacteriană necunoscută care afectează, de obicei, copiii mai mici, precum și virusul sincițial respirator (RSV) și SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Prin urmare, dr. Jennifer Nuzzo, epidemiolog și director al Centrului pentru Pandemii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Brown, a declarat pentru Daily Mail că vestea este una alarmantă. Ea a spus că ar trebui „să impunem tuturor țărilor același standard”, făcând referire la istoricul Chinei în ceea ce privește mușamalizarea noilor focare, lucru care s-a întâmplat în 2003 cu SARS-ul inițial și în 2019 cu COVID-19.

Prin urmare, OMS a trimis o solicitare oficială Chinei în care cere informații detaliate, epidemiologice și clinice, precum și rezultate de laborator în legătură cu creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii și a focarelor de pneumonie semnalate la copii.

De asemenea, OMS recomandă luarea de măsuri pentru a reduce riscul de boli respiratorii. Sunt valabile acele măsuri luate în timpul pandemiei de COVID-19 și anume: vaccinarea, distanțarea de bolnavi, izolarea acasă de la apariția primelor simptome, analize și îngrijiri medicale în caz de necesitate, purtarea măștilor, o bună aerisire a spațiilor și spălatul cât mai des pe mâini.  

Organizația Mondială a Sănătății nu precizează care a fost răspunsul Chinei la solicitarea sa de informații. Organizația a criticat în repetate rânduri autoritățile chineze pentru lipsa de transparență și de cooperare în timpul pandemiei COVID-19. Această lipsă de cooperare a fost, de asemenea, denunțată de OMS și de multe alte țări în cadrul anchetei privind originile pandemiei, care nu a ajuns încă la o concluzie definitivă.