19 September 2024
mun. Chișinău

Nu te trage curentul, iar morcovii nu-ți fac vederea mai bună. Adevărul din spatele miturilor despre sănătate

„Dacă stai cu geamurile deschise, te trage curentul, dacă mănânci morcovi, vei vedea mai bine, dacă răcești, te tratezi cu antibiotice”. Toate acestea sunt mituri despre sănătate, demontate de Vasi Rădulescu, specialist în medicină internă și cardiologie în timpul programului, iar în timpul liber – promotor al educației pentru sănătate, scriitor și antreprenor. Tot despre acest doctor, care este din România, se spune că este și inamicul numărul unu al curentului, despre care se crede că este generatorul tuturor bolilor din univers, dar, în realitate, este un mit. Potrivit lui, poporul român este plin de mituri, iar cele mai multe sunt despre sănătate. În cartea „O să te tragă curentu”, Vasi Rădulescu demontează, cu argumente științifice, mai multe mituri care guvernează viețile multora dintre noi.

O să te tragă curentul!

Suntem nația care se teme cel mai mult de curent. Dacă americanii sau britanicii numesc mișcarea de aer draught și nu se sperie de ea, românii parcă îl văd pe necuratul. Două ferestre deschise într-o căsuță de la țară. O fereastră și o ușă din lemn de stejar, ambele lăsate să fluture. Două geamuri pe diagonală, într-un autobuz. Curentul apare imediat, intră prin toate segmentele corpului, ajunge la ovare, în oase, în creier, în rinichi, în zgârciuri, iar acolo își face de cap, producând inflamații, durere umflături, chin. Dă-i cu vată în urechi, cu fular la gât, cu brâuleț, un cojocel, pe lângă evitarea deschiderii geamurilor, vara, în autobuz, când sunt 70 de grade Celsius înăuntru.  

În realitate, curentul de aer nu este documentat în niciun studiu și nu e corelat cu absolut nicio afecțiune.

Nu sta în frig că o să răcești!

Frigul și curentul sunt inamicii supremi ai sănătății la români. Despre curent și frig există tratate întinse, toate transmise prin viu grai, concepute de adevărații experți în medicină cu care nu e bine să te pui niciodată. Frigul intră în oase, nenorocește articulațiile, distruge ovarele, tulbură sinusurile, îngheață sângele, dă dureri de șale, agită inima, practic strică tot corpul. Iar despre răceli, se știe că tot frigul le dă pe toate.

În realitate, e adevărat că o temperatură scăzută alterează imunitatea locală și predispune la infecții virale, dar e mai probabil să răcești la cald, în atmosfere umede și închise, decât la rece. Se recomandă aerisirea camerelor cu aer proaspăt inclusiv iarna. Statul într-o cameră cu aer cald, în care mai există și agenți patogeni, este mai riscant pentru contactarea acestora. Este prea mult și când vine vorba despre înfofolirea copiilor mici cu căciuli și fulare peste fulare, atunci când sunt scoși afară.

Infecțiile provocate de virusuri și antibioticele

Probleme cu un dinte? Hop, antibiotic! O banală răceală? Hop, antibiotic! O sângerare pe nas? Hop, antibiotic! O julitură pe genunchi? Hop, antibiotic! Acest consum intempestiv, fără indicații corecte, duce la un dezastru: bacteriile sunt bombardate cu aceste antibiotice și își dezvoltă noi mecanisme de apărare, să fie mai puternice. Își schimbă o proteină, își mai fac un strat învelitor, își mai produc un mecanism de mascare, toate ca să nu mai fie distruse de arsenalul antibiotic curent. Deja avem astfel de bacterii multirezistente și previziunile sunt sumbre. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că această problemă poate duce la milioane de decese în deceniile viitoare. Antibioticele se iau doar pe rețetă, doar la indicația medicilor.

Antibioticul în viroză este conflict de compatibilitate. Viroza înseamnă infecție virală, adică cu un virus. Antibioticul înseamnă substanță care luptă împotriva unei bacterii, unei structuri vii. Nu mai abuzați de antibiotice, aveți răbdare în viroze, consultați mereu medicii atunci când simptomele sunt severe.

Băile acestea, bombe infecțioase

Nu capacul de la toaletă conține cei mai mulți microbi într-o baie, ci chiar mânerul ușilor, robinetele, pardoseala. Sute sau mii de persoane intră într-o baie publică, ajung cu mâinile murdare pe mânere, își fac nevoile, acționează robinetele, se spală de cele mai multe ori superficial, usucă mâinile în suflantele de aer care, de regulă, sunt doldora de microbi, apoi ating aceleași mânere pentru a deschide ușa băii! V-ați gândit vreodată la acest cerc vicios?

Ușa băii trebuie să se deschidă singură sau cu umărul, fără să fie atinsă cu mâna. După efectuarea nevoilor, se impune spălarea riguroasă pe mâini cu săpun, cel puțin 90 de secunde, la robinete care nu necesită atingere. Apoi, uscarea mâinilor se va face cu ajutorul șervețelelor de hârtie sau prosoapelor de unică folosință. Ieșirea din baie nu trebuie să impună utilizarea mâinilor. Acesta este, dacă vreți, un protocol de normalitate igienică. Pentru că cele mai multe bacterii nu sunt pe vasul de toaletă, ci pe mânerele ușilor, pe robinete, în suflantele de aer.

Suplimentele miraculoase și imunitatea

Adevărul este unul singur: nu puteți umbla la imunitate și ar fi dezastruos să o aveți mai intensă decât e normal. Imunitatea e un complex de procese fine prin care organismul rezistă în lumea asta plină de bacterii și virusuri nu toate prietenoase. Totul se menține în echilibru prin acțiuni de tipul identifică, izolează, elimină, omoară la care concurează poate mii de molecule.

Imunitatea se păstrează automat, face parte din funcțiile fundamentale ale corpului și rămâne în echilibru cât timp dormim bine, facem sport regulat, mâncăm sănătos, nu consumăm lucruri toxice sau nu avem boli grave. A încerca să umblăm la ea este ca și cum am băga șurubelnița într-un reactor de la o centrală atomică.

Cine vă promite soluții miraculoase, suplimente și computere cuantice pentru a crește imunitatea, vă păcălește. Imunitatea se păstrează ca un rezultat al unei vieți sănătoase (moderație în orice, mișcare, acțiune, liniște, odihnă, iubire) și metodele dubioase de a o crește nu au nicio ancorare în știință. Cu o alimentație completă, suplimentele nu au niciun sens, iar fără o carență clară evidențiată de medic, administrarea lor n-are nicio valoare.

Mitul limbii înghițite

Limba nu poate fi înghițită. Niciodată. E gândită bine de natură, cu prindere fermă de planșeul bucal. Atenție mare la cazurile de crize epileptice, când introducerea degetelor în gura victimei chipurile pentru a-i ține limba poate duce la răni severe prin mușcătură!

Ce se face în criză de epilepsie?

Epilepsia este o afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri. Apar crize, unele majore, greu de gestionat. Când ambele emisfere sunt cuprinse de valuri de impulsuri, starea de conștiență se pierde. Trebuie să știți cum să ajutați eficient o persoană care trece printr-o criză de epilepsie.

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.  

5. Nu introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o concentrație puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendințe de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazurile izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.  

Morcovii și vederea mai bună

Nu, nu-ți faci vederea mai bună dacă mănânci mulți morcovi. Acest mit a apărut în următorul context. În Primul Război Mondial, nemții trimiteau bombardiere spre Marea Britanie și habar nu aveau că englezii inventaseră un radar capabil să depisteze avioanele, astfel știind din timp fiecare poziție a aeronavelor inamice și trimițând acolo o apărare pe măsură. Nemții erau uluiți și nu înțelegeau cum e posibil să fie interceptați așa ușor; au concluzionat că britanicii au avioane peste tot deasupra Canalului Mânecii și astfel reacționează atât de prompt. Datorită acestui lucru, s-au abținut să atace decisiv. Întrebat de toată grozăvia asta, un om de știință a spus chiar că britanicii lansaseră zvonul că piloții lor consumă mulți morcovi și așa văd foarte bine, chiar la distanțe considerabile. Germanii au cam înghițit gălușca. În realitate, cel care vedea era radarul. Morcovul este un aliment sănătos, dar nu face minuni cu vederea ta.

Va urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *