27 July 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății confirmă al doilea caz de rujeolă în Moldova, boală considerată eliminată

Rujeola cunoscută și sub denumirea de pojar, boală care a fost declarată eliminată, a revenit în Republica Moldova. Ministerul Sănătății a confirmat cel de-al doilea caz de rujeolă la un copil în vârstă de trei ani din orașul Soroca, care a venit recent din Federația Rusă. Atât micuțul, cât și persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. În același timp, România e în prag de epidemie de rujeolă, care ar putea afecta și țara noastră.

După apariția simptomelor caracteristice bolii, părinții au apelat la ajutorul medicilor care au prescris tratamentul corespunzător, mai anunță Ministerul Sănătății.

Rujeola, o boală mortală

Rujeola este o boală a copilăriei, cauzată de un virus tipic uman. Infecția este extrem de contagioasă, cu potențiale complicații grave, câteodată mortale. De obicei, rujeola se transmite prin contact direct cu persoana bolnavă sau pe calea aerului.

Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, disconfort la lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală apar pete roșii, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

Vaccinarea este singura metodă de protecție contra rujeolei. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă toți părinții să se asigure că ai lor copii au beneficiat de vaccinul împotriva acestei infecții, care este foarte sigur si eficient, o singură doză asigurând revenirea bolii în proporție de 97%.

În Republica Moldova, rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii care au împlinit vârsta de un an este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca rata vaccinării să fie nu mai puțin de 95%.

De la începutul acestui an, în țara noastră au fost confirmate două cazuri de rujeolă. Pe parcursul anului 2021 și 2022 nu au fost raportat niciun caz.

Republica Moldova deține certificate de eliminare atât a rujeolei, cât și a rubeolei de pe teritoriul țării, obținute în 2017, la București. Și asta datorită uneia dintre cele mai puternice programe de imunizări din regiune.

Astăzi, 5 decembrie, medicii din România au tras un semnal de alarmă. Potrivit lor, țara vecină se confruntă cu un început de epidemie de rujeolă, anunță Digi24. Zilnic, sunt înregistrate 15-20 de cazuri atât la copii, cât și la adulți.