18 May 2024
mun. Chișinău

Țara noastră a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene

Succes important pentru Republica Moldova. La cea de-a șasea reuniune a Comisiei Europene de Verificare Regională pentru eliminarea rujeolei și rubeolei, care a avut loc în perioada 15-17 iunie 2017, la București, țara noastră a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, Comisia Europeană de verificare regională pentru eliminarea rujeolei și rujeolei și Oficiul Regional al OMS pentru Europa au apreciat înalt succesele obținute în cadrul Programului Național de Imunizări din țara noastră, considerat drept unul dintre cele mai puternice programe de imunizări din regiune.

Din 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS, Republica Moldova și alte 32 de țări au statut de eliminare a rujeolei și rubeolei. Concomitent, vecinii Republicii Moldova – România și Ucraina sunt state endemice pentru rujeolă și rubeolă. România se confruntă cu una dintre cele mai mari epidemii de rujeolă din regiune, numărul total de bolnavi prin rujeolă până în data de 21 iulie 2017 fiind de 8246, dintre care 32 de oameni au murit.

La nivel global, rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, chiar dacă există un vaccin sigur și rentabil. În 2015, la nivel mondial, rujeola a cauzat circa 134.200 de decese sau 367 de decese în fiecare zi. Zilnic, această boală lua viața a 15 oameni. Eliminarea rujeolei și a rubeolei este una dintre prioritățile Regiunii Europene OMS, notificată în Planul pentru Imunizări European de Acțiune 2015-2020.

În Republica Moldova, ultimele două cazuri de rujeolă au fost înregistrate în anul 2014, fiind importate din Federația Rusă. Ultimul caz de rubeolă a fost înregistrat în 2012. În perioada prevaccinală procesul epidemic al rujeolei a fost caracterizat printr-o morbiditate destul de impunătoare, aproximativ 1000 de cazuri la 100 mii populație.

În pofida reușitelor, acoperirea vaccinală scade. Astfel, dacă în 2006 acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) a fost de 97%, atunci în 2016, rata vaccinării cu ROR a fost de 87%.

Luând în considerare acoperirea vaccinală joasă și epidemia de rujeolă din România, Republica Moldova este supusă riscului de a importa cazuri de această boală și de a le răspândi ulterior.

Facem apel către părinți să-și vaccineze copiii, pe sine înșiși pentru a se proteja de complicațiile grave sau decese în urma suportării maladiilor ce pot fi prevenite prin vaccinări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *