27 July 2024
mun. Chișinău

Prețul poliței de asigurare medicală rămâne neschimbat în 2024

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru anul viitor, va costa 12.636 lei, același preț care a fost aprobat în 2022. Parlamentul a votat, pe 7 decembrie, proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024, în prima lectură. Documentul, prezentat de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a fost susținut de 75 de deputați și prevede venituri și cheltuieli în valoare de 15,4 miliarde de lei.

În 2024, valoarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală va crește cu 6,1 % față de veniturile precizate în 2023 și va ajunge la 15.420.082,4 de mii de lei. Potrivit Ministerului Sănătății, din suma totală a FAOAM, veniturile proprii, inclusiv donațiile din sursele externe, vor constitui 8,4 miliarde de lei, sau 54,6 %, iar 45,4% vor fi transferurile de la bugetul de stat.

Respectiv, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, achitate de angajați, vor constitui opt miliarde de lei, cu 15,1 % mai mult decât suma aprobată în 2023. Totodată, veniturile acumulate din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă achitată de persoanele fizice vor fi de 162 de milioane de lei.

Totodată, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală ar urma să fie, în 2024, în valoare de 15,4 miliarde de lei, cu 6,1 % mai mult față de cheltuielile din 2023.

Mai exact, se vor majora cheltuielile destinate pentru serviciile medicale prestate de instituțiile medico-sanitare în baza principiului medicinii de familii. Acestea vor ajunge la trei miliarde de lei. Iar pentru serviciile medicale prestate în ambulatoriu, inclusiv serviciile stomatologice, sunt estimate cheltuieli de 1,3 de miliarde de lei. Aceeași sumă este planificată pentru asistența medicală urgentă prespitalicească.

Pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale sunt planificate cheltuieli în valoare de 1,8 miliarde de lei. Din suma totală, 54,8 milioane de lei vor fi alocate pentru extinderea listei de medicamente compensate, cu scopul de a spori accesul pacienților la tratamentul maladiilor oncologice, boli mintale, renale, tratamentul diferitor tipuri de alergii etc.

Alte 365 de milioane de lei sunt destinate pentru serviciile medicale de înaltă performanță, iar 94,8 milioane de lei – pentru serviciile de îngrijire paliativă. Va fi majorată până la 130 de milioane de lei suma cheltuielilor destinate pentru îngrijirile medicale comunitare și la domiciliu, de care vor beneficia cetățenii care suferă de maladii cronice în stadiu avansat sau persoanele care au suportat intervenții chirurgicale complexe. Totodată, o parte din cheltuieli este destinată pentru finanțarea centrelor comunitare de sănătate mintală și de sănătate prietenoase tinerilor.

Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024 urmează să fie propus spre adoptare în plenul Parlamentului, a doua lectură.