12 October 2024
mun. Chișinău

O femeie cu o tumoare gigant pe creier, operată cu succes de medicii de la INN

Încă o operație dificilă și complexă a fost realizată cu succes de către medicii de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău (INN). Mai exact, doctorii au înlăturat o tumoare cerebrală gigant de la o femeie în vârstă de 62 de ani, din Bender. Intervenția, spun medicii, care a fost efectuată înainte de Crăciunul pe stil nou, poate fi considerată drept o minune.

Tumorile cerebrale sunt afecțiuni ale creierului, din ce în ce mai frecvent diagnosticate în ultimii ani, atât la adulți, cât și la copii. Datorită tratamentului modern al tumorilor cerebrale, abordurilor (cale de acces la un organ) minim invazive și tehnicilor microchirurgicale avansate, cei mai mulți dintre pacienți scapă cu viață.

Potrivit medicilor, de obicei, formațiunile cerebrale au o evoluție lentă, fără manifestări vizibile, silențioasă sau simptome specifice. Atunci când tumora este localizată în unele arii cerebrale, aceasta poate determina apariția următoarelor semne și simptome: durere de cap, momente de confuzie, de pierdere a memoriei sau a concentrării, vedere încețoșată sau dublă, convulsii, amorțirea unui membru sau incapacitatea de a mobiliza o parte a corpului. Greața, vărsăturile, tulburările de auz, miros sau gust, starea de amețeală, pierderile de echilibru, tremuratul mâinilor sau mișcările necontrolate ale acestora sunt alte simptome care nu trebuie ignorate.

Diagnosticul precis și tratamentul inclusiv chirurgical poate fi stabilit, însă, numai prin coroborarea examenului neurologic cu datele obținute în urma efectuării unor investigații imagistice avansate – CT sau RMN.

Pacienta de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a fost operată după un lung drum parcurs prin diverse instituții medicale, în căutarea unui diagnostic. La internare, starea acesteia era gravă, exprimată prin limitarea mișcărilor în membrele drepte, tulburări de comportament, memorie, dureri severe de cap, grețuri, dereglări de vedere și vorbire.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ patru ore și a fost efectuată de către o echipă specializată din cadrul INN, condusă de șeful Catedrei neurochirurgie Vasile Galearschi, în componența: dr. neurochirurg Anatolie Gumeniuc, dr. neurochirurg Stanislav Doroșenco, dr. anesteziolog Galina Vladinova și asistenta de operații Olivia Scurtu.

Conferențiarul Vasile Galearschi, chirurgul care a condus operația, a exprimat recunoștința față de echipa medicală care a lucrat împreună pentru a face posibilă această intervenție.

„Este un cadou special de Crăciun să vedem cum pacienții noștri depășesc astfel de provocări majore. Îmi exprim gratitudinea față de echipa care a făcut acest miracol posibil.”

Pacienta a beneficiat nu doar de o atenție specială și sprijin emoțional din partea medicilor, ci și din partea familiei, iar astea au ajutat-o să înregistreze o evoluție favorabilă în ceea ce privește procesul de recuperare. La o săptămână de la intervenție, pacienta poate fi externată. Într-un mesaj de apreciere, ea a mărturisit că această experiență i-a întărit încrederea în puterea vieții.

„Sunt profund recunoscătoare echipei medicale pentru o a doua șansă la viață. Aceasta este adevărata magie pentru mine și familia mea.”

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” este singura instituție curativ-profilactică specializată, care asigură la nivel terțiar asistență medicală specializată de ambulatoriu și spitalicească a pacienților cu maladii ale sistemului nervos, reprezintă baza științifică destinată implementării în practică a celor mai noi realizări științifice din domeniul neurologiei și neurochirurgiei, acordă ajutor organizator-metodic instituțiilor medicale din țară.