27 July 2024
mun. Chișinău

Ordinul cu privire la organizarea tratamentului cardiochirurgical la copii, în atenția medicilor din raioane

Medicii din spitalele raionale au început să solicite suportul specialiștilor de la Spitalul Clinic Republican în organizarea procesului de diagnostic și tratament a copiilor cu patologii cardiace congenitale. Vigilența lucrătorilor medicali față de această problemă a crescut, după ce Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care cere instituțiilor medicale din toată țara să trimită la Institutul Mamei și Copilului și la Spitalul Clinic Republican gravidele suspectate cu patologie cardiacă a fătului și nou-născuții diagnosticați cu această malformație. Afirmația a fost făcută de cardiochirurgul Liviu Maniuc, în cadrul vizitei ministrului Sănătății la SCR.

Ministrul Sănătății a vizitat secțiile „Chirurgie malformații cardiace congenitale” și „Terapie Intensivă” din cadrul Spitalului Clinic Republican, unde sunt operați și monitorizați postoperatoriu copiii cu boli de inimă. Ruxanda Glavan a dorit să se asigure că medicii din spitalele municipale și raionale respectă prevederile ordinului.

Îi îndemn pe medicii din raioane să se consulte cu specialiștii Spitalului Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului, de fiecare dată când suspectă o patologie cardiacă congenitală la făt sau la nou-născut și să întreprindă imediat măsuri pentru ca gravida sau copilul să beneficieze la timp de asistența medicală specializată necesară. Totodată, încurajez mamele să insiste asupra transferării copiilor în una dintre aceste două instituții, dacă observă că medicii ezită să o facă. Acolo sunt tratate 90 la sută dintre patologiile cardiace congenitale, deoarece există echipament medical performant și medici bine pregătiți ”, a declarat ministrul Sănătății.

La rândul său, cardiochirurgul Liviu Maniuc a anunțat că, după aprobarea ordinului care reglementează tratamentul chirurgical al malformațiilor cardiace congenitale, mai mulți medici din raioane au solicitat să fie îndrumați de specialiştii Spitalului Clinic Republican.

Ne-au sunat medicii din spitalele din raioanele Râșcani, Cahul, Soroca, Ungheni. Mulți lucrători medicali și părinți nu știau cum să acționeze, pentru că anterior această procedură nu a fost reglementată. Nu există comunicare între medicii din spitalele raionale, care diagnosticau aceste patologii, și specialiștii Institutului Mamei și Copilului sau ai Spitalului Clinic Republican”, a precizat Liviu Maniuc, șeful secției Chirurgia malformațiilor cardiace congenitale din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Cooperarea ineficientă dintre medici în procesul de organizare a diagnosticului și tratamentul patologiilor cardiace congenitale a limitat accesul copiilor bolnavi la asistența medicală necesară.

Copilul meu a fost diagnosticat cu patologie cardiacă congenitală abia la vârsta de șase ani. I se inflamau frecvent amigdalele, dar nici nu bănuiam că aceasta era o manifestare a maladiei. După mai multe tratamente ineficiente am ajuns la reumatolog. În urma investigațiilor medicale a fost descoperită malformația cardiacă”, a relatat Cristina Grabovschi.

În același timp, alți părinți au fost îndrumați de medici să-și interneze copiii în clinicile peste hotare. Asta se întâmpla în condițiile în care patologiile cardiace congenitale puteau fi tratate rapid și gratuit în țară.

Medicul neonatolog mi-a comunicat că patologia poate fi tratată doar peste hotare. Am fost nevoita să adun urgent bani și să-mi internez copilul la o clinică din Kiev. Operația m-a costat peste șapte mii de euro. Despre secția de cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican am aflat de pe o rețea de socializare și m-am adresat imediat doctorului Liviu Maniuc”, a povestit Iana Iațco.

Ordinul Ministerului Sănătății prevede ca medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești să trimită copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului sau la Spitalul Clinic Republican. Pacienții vor fi examinați obligatoriu de un consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri. Specialiștii vor stabili, pentru fiecare copil în parte, metoda potrivită de tratament și vor argumenta necesitatea efectuării tratamentului peste hotare.

Aproximativ 350 de copii sunt operați anual la Spitalul Clinic Republican. În același timp, în fiecare an, aproximativ câte 15 pacienți minori cu patologii care pot fi tratate în țară ajung în clinicile de peste hotare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *