14 July 2024
mun. Chișinău

Paradoxul ipohondriei: Un nou studiu constată o speranță de viață mai mică la cei care se tem să se îmbolnăvească

Un amplu studiu suedez a scos la iveală un paradox în ceea ce privește persoanele diagnosticate cu o teamă excesivă de boli grave: acestea tind să moară mai devreme decât persoanele care nu sunt foarte vigilente cu privire la problemele de sănătate, relatează News.ro, preluat de Digi24.

Ipohondria, numită acum tulburare de anxietate legată de boală, este o afecțiune rară, cu simptome care depășesc îngrijorările obișnuite legate de sănătate.

Persoanele cu această tulburare nu reușesc să se debaraseze de temerea de a fi bolnavi, în ciuda unor examene fizice și teste de laborator normale.

Unii pot schimba doctorii în mod repetat. Alții pot evita îngrijirea medicală.

„Mulți dintre noi suntem ușor ipohondri. Dar există și persoane aflate la cealaltă extremă a spectrului, care trăiesc într-o stare perpetuă de îngrijorare, suferință și ruminație cu privire la faptul că au o boală gravă”, a declarat dr. Jonathan E. Alpert de la Centrul medical Montefiore, New York.

Persoanele cu această tulburare suferă și „este important să le luăm în serios li să le tratăm”, a mai spus dr. Alpert, care nu a fost implicat în noul studiu.

Tratamentul poate implica terapie cognitiv-comportamentală, tehnici de relaxare, educație și, uneori, medicamente antidepresive.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu acest diagnostic au un risc crescut de deces atât din cauze naturale, cât și nenaturale, în special sinucidere.

Stresul cronic și impactul acestuia asupra organismului ar putea explica o parte din această statistică, au scris autorii.

„Am fost norocoși”

Studiul, publicat miercuri în revista JAMA Psychiatry, a abordat „o lacună evidentă în literatura de specialitate”, a declarat David Mataix-Cols, de la Institutul Karolinska din Suedia, care a condus cercetarea.

„Am fost norocoşi”, a spus el, deoarece sistemul suedez de clasificare a bolilor are un cod separat pentru ipohondrie, permițând analiza datelor privind mii de persoane pe o perioadă de 24 de ani, 1997-2020.

Cercetări mai vechi sugeraseră că riscul de sinucidere ar putea fi mai mic pentru persoanele cu această afecțiune.

Cercetătorii au bănuit însă, bazat pe experiența clinică, că acest lucru ar fi incorect.

În cadrul studiului, riscul de deces prin sinucidere a fost de patru ori mai mare pentru persoanele cu diagnosticul de ipohondrie. Aceștia au analizat 4.100 de persoane diagnosticate cu ipohondrie și le-au comparat cu 41.000 de persoane similare ca vârstă, sex și județ de reședință.

Ei au folosit o măsurătoare numită ani-persoană, care ține cont de numărul de persoane și de perioada în care au fost urmărite.

Ratele generale de deces au fost mai mari la persoanele cu ipohondrie, 8,5 față de 5,5 la 1.000 de ani-persoană. Persoanele cu această afecțiune au murit mai devreme decât ceilalți, cu o vârstă medie de 70 de ani față de 75 de ani.

Soluții pentru ipohondri

Riscul lor de deces din cauza bolilor circulatorii și respiratorii a fost mai mare. Cancerul a fost o excepție: riscul de deces a fost aproximativ același.

Trimiterea unui pacient excesiv de anxios la profesioniști în domeniul sănătății mintale necesită atenție, a declarat dr. Alpert, care conduce consiliul de cercetare al Asociației Americane de Psihiatrie.

Pacienții se pot simți jigniți, deoarece au impresia că sunt acuzați că își imaginează simptomele, spune medicul.

„Este nevoie de mult respect și de sensibilitate transmisă pacienților că acest lucru în sine este un fel de afecțiune, că are un nume”, explică dr. Alpert. „Și, din fericire, există tratamente bune”, menționează el.