20 May 2024
mun. Chișinău

Peste o mie de oameni din Moldova, dintre care 34 de copii, au murit anul trecut de pneumonie

Odată cu venirea sezonului rece, infecțiile respiratorii sunt multe mai frecvente. Orice bacterie care depășește bariera de protecție de la nivelul nasului sau gâtului, dacă găsește mediul propice, provoacă pneumonie. Vârstnicii și copiii sunt cei mai expuși acestei boli, deoarece sistemul imunitar este slăbit. Datele statistice privind mortalitatea și rata de îmbolnăvire sunt în continuare alarmante. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în Republica Moldova, 1057 de oameni, inclusiv 34 de copii sub cinci ani și-au pierdut viața, în anul 2022, din cauza pneumoniei. La nivel mondial, peste două milioane de oameni, dintre care 800 de mii de copii, mor în fiecare an de pneumonie.

Cauzele apariției pneumoniei

Pneumonia este inflamația acută a plămânilor sau o infecție respiratorie gravă, cauzată de virusuri, bacterii sau fungi (ciuperci), care limitează aportul de oxigen către celulele organismului. Pneumococul, numit și streptococcus pneumoniae (pneumococul) este un germene foarte agresiv, întâlnit în comunitate care declanșează apariția pneumoniei, din cauza imunității scăzute. Aceasta este o bacterie cel mai frecvent întâlnită la orice vârstă, mediu de apariție a pneumoniei sau regiune geografică. Și paraziții cum ar fi Toxocara canis, Dirofilaria immitis și Paragonimus westermani pot provoca pneumonie. Pneumonia virală poate fi cauzată de virusurile gripale, virusul respirator sincitial (VRS) și SARC-COV-2, care cauzează COVID-19. Spațiile aglomerate, alimentația nesănătoasă și igienă reprezintă factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni. Cei mai vulnerabili fiind copii sub 5 ani și adulții peste 70 ani.

Simptomele și tratamentul pentru pneumonie

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tuse cu producere de spută, febră, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, pierderea poftei de mâncare, etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauza, severitatea bolii, vârsta și alți factori. Leacurile băbești, cum ar fi baia fierbinte, ceaiurile fierbinți cu miere și lămâie și frecțiile sunt eficiente la începutul infecțiilor respiratorii. Dacă simptomele continuă, trebuie să ne adresăm medicului, care va efectua o radiografie pulmonară. Tratamentul în cazul pneumoniei este pe bază de antibiotice, selectate în funcție de patogenul probabil și severitatea bolii. Un rol important îl are și alimentația, în care trebuie să se regăsească fructe și legume, lichide, antipiretice, analgezice și O2 în cazul pacienților cu hipoxemie –  concentrație scăzută a oxigenului în sânge. În baza factorilor de risc, medicul va stabili dacă pacientul poate fi tratat în siguranță în ambulatoriu sau dacă necesită internare, din cauza riscului mare de complicații.  

Pneumonia, boala oamenilor cu un stil de viață haotic

Pneumonia nu mai reprezintă o boală numai a persoanelor care nu-și permit să aibă condiții socio-economice ridicate, ci și a persoanelor stresate, care duc o viață haotică.

Anual, pe data de 12 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei, eveniment inițiat de Coaliția Globală împotriva pneumoniei la copii, în cadrul inițiativei ,,Stop Pneumonia”, susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF pentru a sensibiliza populația cu privire la pneumonie și a determina țările să întreprindă măsuri de prevenire și control al pneumoniei.

Pneumonia poate fi prevenită

Pentru a preveni pneumonia, ANSP recomandă respectarea unui set de practici de sănătate, inclusiv:

  • Susținerea și promovarea alăptării exclusive la sân în primele șase luni de viață a copilului, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;
  • Asigurarea alimentației adecvate și echilibrate;
  • Imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive, rujeolei, gripei ș.a.
  • Promovarea practicilor bune de igienă personală și comunitară;
  • Reducerea poluării aerului, evitarea consumului de tutun și expunerea la fumul de tutun.

Pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, OMS și UNICEF recomandă țărilor să accelereze acțiunile de reducere a deceselor cauzate de pneumonie, implementând o combinație de intervenții axate pe:

Protejare – prin promovarea alăptării exclusive și a nutriției sănătoase;

Prevenire – prin acoperirea vaccinală, reducerea poluării aerului, îmbunătățirea accesului la apă, sanitație și promovarea practicilor bune de igienă, etc;

Tratament – prin asigurarea accesului la servicii de tratament și îngrijire eficiente și accesibile.