21 May 2024
mun. Chișinău

O nouă categorie de persoane va fi asigurată medical de Guvern

Femeile neangajate, care se află în concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de doi ani, vor fi asigurate medical de Guvern. Aceasta este una dintre modificările în mai multe acte normative referitoare la asigurarea obligatorie de asistență medicală, adoptate în ședința Parlamentului din 9 noiembrie.  

Prin această ajustare se urmărește asigurarea dreptului femeilor respective de a beneficia de volumul integral de asistență medicală prevăzut în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Listele mamelor neangajate, care îngrijesc copii până la vârsta de doi ani, vor fi prezentate Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) de instituția de asistență medicală primară la care persoana este înregistrată.

Conform acelorași modificări, liber-profesioniștii din sectorul justiției (avocații, notarii, mediatorii etc.) și persoanele care exercită independent profesia de medic de familie vor putea fi asigurați medical pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani. În acest scop, ei se vor adresa la agenția teritorială sau la serviciul teritorial de relații cu beneficiarii ale CNAM și vor prezenta certificatul de naștere al copilului și dovada că au suspendat activitatea de liber-profesionist.

Totodată, din fondurile de asigurare medicală obligatorie vor fi acoperite cheltuielile necesare persoanelor neasigurate în cazul urgențelor obstetricale. Prevederea propusă are drept scop asigurarea accesului femeilor neasigurate cu urgențe obstetricale (iminență de avort, iminență de naștere sau naștere, sarcină extrauterină, avort spontan) la asistență medicală specializată în condiții sigure, fapt ce va contribui la prevenirea complicațiilor și cazurilor de mortalitate maternă.

Modificările sus-menționate vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar timp de șase luni urmează a fi ajustat cadrul normativ secundar în domeniu.

Anul acesta, prețul poliței de asigurare medicală este de 12.636 de lei, de trei ori mai mult față de 4.056 de lei, cât a costat în anii precedenți.