21 April 2024
mun. Chișinău

Peste un miliard de adolescenți și tineri riscă să surzească din cauza căștilor  

Peste 1,5 miliarde de oameni din toată lumea suferă de pierderi de auz. Dintre aceștia, aproximativ 50% sau 1,1 miliarde, sunt adolescenți și tineri, cu vârsta cuprinsă între 12 și 35 de ani. Tinerii riscă să surzească din cauza utilizării căștilor, atunci când ascultă muzică cu un volum ridicat pe smartphone-uri și alte dispozitive, sau pentru că merg în cluburi sau alte locuri unde muzica este dată la maximum.

Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), în Republica Moldova, incidența totală prin bolile urechii se află la cote sporite. Statisticile oficiale arată că, în 2022, incidența la adulți a constituit – 63,8 cazuri la 10 mii locuitori (2021 – 58,6 cazuri la 10 mii locuitori), cei mai afectați fiind copiii (140,7 cazuri la 10 mii locuitori, în 2021 – 100 cazuri la 10 mii locuitori)

În Regiunea Europeană, aproximativ 190 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă 20% din numărul total al populației, suferă de o problemă legată de pierderea temporară de auz sau surditate.

În următoarele decenii, există riscul ca prevalența pierderii auzului să crească considerabil. Și asta din cauza schimbării demografice a populației, expunerea la factorii de risc, cum ar fi zgomotul recreațional, precum și persistența afecțiunilor netratate ale urechii, cum ar fi otita medie.

Se estimează că aproape 2,5 miliarde de oameni ar putea avea, până în 2050, un anumit grad de pierdere a auzului, iar cel puțin 700 de milioane – ar putea necesita reabilitarea auzului.

Cauzele pierderii auzului pot fi diferite, în funcție de vârstă. Astfel, în perioada intrauterină, aceasta ar putea fi provocată de factorii ereditari, dar și de infecțiile intrauterine, precum rubeola sau citomegalovirusul. În perioada perinatală, factorii determinanți ar putea fi greutatea mică la naștere, icterul sever sau asfixia la naștere. În copilărie sau adolescență, pierderea auzului ar putea fi provocată de infecțiile cronice ale urechii, meningită sau altele. La vârsta adultă, ar putea fi vorba de fumat, traume ale urechii sau ale capului, zgomotul puternic sau administrarea medicamentelor toxice pentru ureche, carențele nutritive sau pierderea genetică și progresivă a auzului.

O parte dintre cauzele care provoacă pierderea auzului pot fi evitate prin strategii de sănătate publică și intervenții clinice implementate pe parcursul vieții, care includ:

  • imunizare;
  • bune practici de îngrijire neonatală și a sănătății materne;
  • consiliere genetică;
  • identificarea și gestionarea afecțiunilor comune ale urechii;
  • programe de protecție a auzului la locul de muncă în cazul expunerii la zgomot și la substanțe chimice;
  • strategii de „ascultare în siguranță” pentru reducerea expunerii la sunete puternice;
  • utilizarea rațională a medicamentelor pentru prevenirea hipoacuziei ototoxice.

În cazul în care nu este abordată, pierderea auzului poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții: comunicare, dezvoltarea limbajului și a vorbirii la copii, cunoaștere, educație, angajare, sănătate mintală, dar și relațiile interpersonale.

În fiecare an, pe 3 martie, este marcată Ziua mondială a auzului, pentru a spori gradul de conștientizare a motivelor pierderii auzului, a metodelor de prevenire a acestui fenomen, dar și a promovării îngrijirii urechii.

Evenimentul din acest an a fost intitulat „Schimbarea mentalității: Să facem din îngrijirea urechii și a auzului o realitate pentru toți!”. Acțiunile dedicate acestui eveniment au scopul de a depăși provocările generate de percepțiile greșite și stigmatizare prin conștientizare și schimbul de informații ce vizează populația generală și furnizorii de servicii medicale.

La nivel global, peste 80% din nevoile de îngrijire a urechii și a auzului rămân nesatisfăcute. Schimbarea mentalității privind îngrijirea urechii și a auzului sunt cruciale pentru îmbunătățirea accesului și atenuarea costurilor legate de pierderea auzului.