17 June 2024
mun. Chișinău

Alimentele ultraprocesate, care conțin ingrediente ieftine, manipulate chimic, pot provoca probleme grave de sănătate

Zeci de produse, cum ar fi cerealele zaharoase, mâncărurile gata preparate și băuturile carbogazoase, au efecte nocive asupra corpului nostru. Constatarea se regăsește în cea mai mare analiză privind impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății noastre mintale și fizice. Cercetarea a fost publicată în jurnalul academic BMJ.

Cercetătorii au folosit date de la 9,9 milioane de persoane, culese din chestionare alimentare, conform SkyNews, preluat de protv.ro.

Ce sunt alimentele ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt de obicei mai bogate în grăsimi, zahăr și sare, și conțin substanțe chimice, coloranți, îndulcitori și conservanți, care prelungesc durata de valabilitate.

Cercetătorii spun că alimentele ultraprocesate au fost asociate cu un risc cu 50% mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare, cu un risc cu 12% mai mare de diabet de tip II și cu un risc cu 48-53% mai mare de a dezvolta anxietate.

De asemenea, au existat dovezi foarte sugestive că un consum mai mare de alimente ultraprocesate ar putea crește riscul de obezitate, diabet de tip II, probleme de somn și de deces din cauza bolilor de inimă cu 40-66%, precum și un risc cu 22% mai mare de a dezvolta depresie și un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză.

Alimentele ultraprocesate se află, de asemenea, în strânsă legătură cu astmul, cu sănătatea gastrointestinală și unele tipuri de cancer.

Alimentele ultraprocesate (UPF) au fost asociate cu 32 de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip II, cancer și probleme de sănătate mintală. 

Cât de periculoase sunt alimentele ultraprocesate

Oamenii de știință spun că rezultatele studiului „oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficacității utilizării măsurilor de sănătate publică și a celor bazate pe populație pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimentele ultraprocesate în vederea îmbunătățirii sănătății umane”.

De asemenea, academicienii din Brazilia spun că „nu există niciun motiv pentru a crede că oamenii se pot adapta pe deplin” la alimentele ultraprocesate.

Oamenii de știință sunt de părere că aceste alimente sunt „adesea compuse din ingrediente ieftine manipulate chimic” și „făcute gustoase și atractive prin utilizarea unor combinații de arome, coloranți, emulgatori, agenți de îngrășare și alți aditivi”.

„A sosit momentul ca agențiile Națiunilor Unite, împreună cu statele membre, să elaboreze și să pună în aplicare o convenție-cadru privind alimentele ultraprocesate, asemănătoare celei privind tutunul”, au transmis aceștia.