24 July 2024
mun. Chișinău

Studiu: Speranța de viață a scăzut cu un an și jumătate, la nivel mondial, în timpul pandemiei de COVID-19

Speranța medie de viață, care a crescut constant timp de decenii în întreaga lume, a scăzut brusc în anii 2020 și 2021, în timpul apogeului pandemiei de COVID-19, conform unui studiu publicat marți în jurnalul științific Lancet.

Speranța de viață a scăzut în această perioadă în marea majoritate (84%) a celor peste 200 de țări și teritorii studiate de cercetători, adică în aproape toată lumea, potrivit studiului citat de AFP și Digi24.

În medie, conform tuturor datelor analizate, speranța de viață a scăzut cu peste un an și jumătate pe persoană în 2020-2021 (1,6 ani).

Acest lucru s-a tradus printr-o mortalitate excesivă de 15,9 milioane de decese, puțin mai mult comparativ cu cele aproximativ 15 milioane estimate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„În rândul adulților din întreaga lume, pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent în ultima jumătate de secol, chiar și luând în considerare războaiele și catastrofele naturale”, a subliniat autorul principal al studiului, Austin Schumacher, cercetător la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) cu sediul la Universitatea din Washington, Statele Unite.

Vești bune

Cu toate acestea, acest tip de studiu face dificilă distincția între decesele asociate în mod direct cu îmbolnăvirea de COVID-19 și cele cauzate de consecințele restricțiilor sanitare instituite pentru limitarea epidemiei.

Studiul oferă, însă, și câteva vești bune. Astfel, mortalitatea infantilă a continuat să scadă în perioada studiată.

În rândul copiilor cu vârste sub cinci ani au fost observate cu circa 500.000 de decese mai puțin în 2021, comparativ cu 2019.

„Un progres extraordinar”, a subliniat Hmwe Hmwe Kyu, cercetătoare la IHME, precizând că acum este prioritar să se evite „următoarea pandemie (în timp ce) sunt reduse uriașele disparități în materie de sănătate între țări”.