21 April 2024
mun. Chișinău

Ziua Mondială a Rinichiului: Până în 2040, bolile renale cronice ar putea deveni a cincea cauză de deces la nivel global

Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala polichistică renală, infecțiile la nivelul rinichilor, blocarea tractului urinar se numără printre cauzele care pot îmbolnăvi rinichii. În Republica Moldova, bolile de rinichi continuă să rămână o problemă importantă de sănătate publică, numărul de persoane care suferă de boli cronice renale, ce necesită tratament prin dializă sau transplant renal, fiind mare. La nivel global, se estimează că bolile renale cronice ar putea deveni a cincea cauză de deces. Datele au fost oferite de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), în contextul Zilei mondiale a rinichiului, marcată în data de 14 martie.

Boala renală cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale timp de luni sau ani. Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune. În regiunea europeană, în jur de 100 milioane de persoane suferă de boli renale cronice.

285 de oameni din țara noastră au murit, în 2022, din cauza bolilor aparatului genito-urinar. Incidența (cazuri noi de boală) prin bolile aparatului genito-urinar a constituit 214,5 de cazuri la 10 mii locuitori, în 2022 (a. 2021 – 210,1 cazuri).

În 2019, peste 3,1 milioane de oameni și-au pierdut viața, BRC fiind clasată pe locul opt din totalul cauzelor de deces la nivel global. Totodată, se estimează că, până în 2040, aceasta ar putea deveni a cincea cauză de deces la nivel global. Între 5,3 și 10,5 milioane de oameni din lume necesită dializă sau transplant.

În ultimele trei decenii, eforturile de tratament pentru BRC s-au concentrat preponderent pe furnizarea de terapii de înlocuire a rinichilor, totodată, descoperirile terapeutice recente oferă oportunități fără precedent de a preveni sau amâna progresul bolii și de a atenua complicațiile, îmbunătățând astfel calitatea vieții persoanelor cu BRC.

Boala cronică de rinichi se consideră „un ucigaș tăcut”, care, în stadiile incipiente, de obicei, nu prezintă simptome vizibile. Pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include: nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor, dificultăți de respirație, etc.

Un stil de viață sănătos ne ferește de multe boli, inclusiv de cele de rinichi. Prima și cea mai importantă măsură pe care ne-o recomandă medicii este să bem lichide. Vorbim în primul rând despre apă, dar tot aici intră și supele, ceaiurile, sucurile sănătoase și chiar legumele și fructele bogate în apă, precum pepenele sau castravetele. Orice lichid este bun pentru rinichi, atâta timp cât este sănătos, nu este vorba despre sucuri acidulate ori cu zahăr și nici despre băuturi alcoolice.

ANSP mai recomandă următoarele măsuri:  

– Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC;

– Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale;

– Țineți glicemia sub control! Jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, iar acest lucru poate fi prevenit atunci când glicemia este ținută sub control;

– Verificați și controlați tensiunea arterială! Hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii;

– Asigurați-vă un aport suficient de lichide! Este important să ajustați cantitatea de lichide în funcție de efortul fizic, climă, starea de sănătate, sarcină sau alăptare.

– Nu fumați! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce afectează negativ funcționarea acestora. Fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%.

– Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice, fără prescripție medicală. Aceste medicamente pot dăuna rinichilor în caz că sunt administrate frecvent.

– Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală.