14 July 2024
mun. Chișinău

Premii pentru obiceiuri alimentare sănătoase

Mai mulți copii au fost premiați de ministrul Sănătății pentru faptul că mănâncă sănătos. Distincțiile au fost oferite în cadrul unui concurs de desene pe tema alimentației sănătoase, desfășurat într-o tabără de odihnă din orașul Ialoveni. Competiția a fost organizată la inițiativa Ruxandei Glavan, care a vrut să afle ce obiceiuri alimentare au copiii.

54 de minori au demonstrat, prin intermediul desenelor, că se alimentează sănătos. Ei au desenat fructe și legume autohtone, dar și alimente de origine animală, necesare pentru dezvoltarea armonioasă a organismului. Copiii au inclus și înghețata în categoria alimentelor sănătoase. Ei au argumentat că desertul conține minerale benefice pentru organism.

Foto: Ruxanda Glavan

Modul sănătos de viață trebuie cultivat încă din copilărie.  Obiceiurile alimentare influențează direct starea de sănătate a unei persoane, la toate etapele vieții. Alimentația sănătoasă previne apariția bolilor. De aceea, este important ca fiecare copil să mănânce sănătos. E mai ușor și mai ieftin să previi o maladie, decât să o tratezi”, le-a spus copiilor Ruxanda Glavan.

Ministrul Sănătății va continua să promoveze modul sănătos de viață în rândul copiilor. În acest scop, Ruxanda Glavan va dispune, în perioada iulie-octombrie 2017, organizarea mai multor acțiuni în tabere de odihnă, pe plaje, în locuri publice și instituții de învățământ.

Potrivit Ministerului Sănătății, în țară sunt aproximativ 1500 de copii supraponderali. Surplusul de kilograme din perioada copilăriei provoacă la maturitate boli cardiovasculare, hipertensiune arterială şi diabet. Totodată, 70 la sută dintre decesele premature ale adulților sunt cauzate de obiceiurile nesănătoase din perioada copilăriei.

Ministerul Sănătății le recomandă copiilor să mănânce, zilnic, cel puțin câte cinci fructe și legume și să respecte mesele principale ale zilei. De asemenea, minorii sunt îndemnați să facă activitate fizică de cel puțin o oră pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *