27 July 2024
mun. Chișinău

Rata de deces cauzată de AVC, de până la patru ori mai mare în Moldova decât în țările din UE

În fiecare an, în Republica Moldova, peste 10 mii de oameni suferă de un Accident Vascular Cerebral (AVC). Aproximativ 35% dintre cei afectați mor în perioada acută a bolii. Astfel, rata de deces prin AVC este de până la patru ori mai mare la noi decât în țările Uniunii Europene. Statisticile alarmante au fost oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), cu ocazia Zilei mondiale de prevenire a accidentului vascular cerebral, marcată anual, pe 29 octombrie.

AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului a fost afectată, sau în ce interval de timp s-a intervenit medical.

Potrivit ANSP, în Republica Moldova, anual, peste 10 mii de oameni suferă un AVC, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Aproximativ 35% dintre cei afectați mor în perioada acută a bolii. Incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an.

La nivel mondial, la fiecare șase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral, iar în medie o persoană din șase va suferi un AVC pe parcursul vieții.

AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. Riscul de a dezvolta un AVC pe parcursul vieții a crescut cu 50% în ultimii 17 ani și se estimează că una din patru persoane ar putea suferi un AVC în timpul vieții. Actualmente, peste 110 de milioane de oameni din întreaga lume au suferit un AVC. Incidența crește semnificativ odată cu vârsta. În peste 60% dintre cazurile de accidente vasculare cerebrale este vorba despre persoane cu vârsta de  până la 70 de ani și 16% – până la 50 de ani.

Cea mai mare parte a poverii globale a AVC este în țările cu venituri mici și medii, ceea ce creează provocări serioase familiilor cu puține resurse. Impactul economic global al AVC reprezintă, în prezent, 0,66% din PIB-ul global, iar costul total al AVC este estimat la un trilion de dolari, până în 2030.

„Concentrați-vă pe prevenție” este genericul din acest an și are scopul de a spori conștientizarea faptului că prevenirea accidentului vascular cerebral este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos.

Cum prevenim un AVC?

Circa 80% dintre accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite, dacă ar fi respectate următoarele reguli:

Monitorizarea tensiunii arteriale cu regularitate și consultarea medicului specialist pentru a obține tratamentul necesar. Mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.

Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână poate reduce riscul de AVC cu 25%. Peste un milion de atacuri cerebrale care au loc pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică.

AVC este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot micșora considerabil riscul apariției AVC.

Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC.

Fumatul crește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.

Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar, dar abuziv, crește riscul AVC. La nivel global, consumul excesiv de alcool e asociat cu peste un milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.

1 din 5 persoane care suferă un AVC are  concomitent și diabet. Dacă suferiți de această patologie, consultați medicul pentru a stabili tratamentul eficient și abordați un stil de viață sănătos.

Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori. 1 din 6 AVC sunt strâns conectate de sănătatea mintală. Aveți grijă de acest aspect al vieții.

Cunoașterea semnelor AVC și solicitarea ajutorului medical de urgență prompt poate salva vieți și poate îmbunătăți rezultatul tratamentului pentru supraviețuitori.

Care sunt simptomele AVC?

Amorțeli sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului, în special pe partea afectată a corpului;

Tulburări de vorbire;

Confuzie;

Probleme de vedere la unul sau ambii ochi (reducerea câmpului medical);

Dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării;

Durerea de cap severă fără cauză cunoscută.

Recent, s-a luat decizia ca, în Republica Moldova, să fie instituite 13 centre pentru pacienții care au suferit AVC (11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv), unde pacienții cu AVC vor avea acces la o gamă largă de servicii de diagnostic, tratament și reabilitare.