14 September 2024
mun. Chișinău

Reacția CNAM referitoare la raportul Curții de Conturi privind gestionarea banilor destinați ocrotirii sănătății

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) dezminte informațiile potrivit cărora, instituția nu ar fi asigurat desfășurarea unui proces de planificare a transferurilor de la bugetul de stat pentru pacienții asigurați și nu ar fi gestionat transparent bugetul, fapt ce ar fi dus la acumularea datoriilor.

Conform prevederilor Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nr.181 din 25.07.2014, planificarea transferurilor din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern este efectuată de Ministerul Finanţelor, iar CNAM nu are pârghii pentru asigurarea virării acestor sume. În procesul elaborării proiectului Legii privind fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (FAOAM), CNAM, în limita competenţelor, a prezentat propunerile corespunzătoare Ministerului Finanţelor.

Totodată, bugetul fondurilor a fost executat în strictă conformitate cu Legea privind FAOAM pentru anul de gestiune. Rapoartele periodice privind executarea FAOAM sunt prezentate lunar Ministerului Finanţelor şi Guvernului, trimestrial Biroului Naţional de Statistică. Informaţia respectivă este plasată pe pagina web a companiei. De asemenea, raportul anual este prezentat Parlamentului, după aprobarea proiectului de către Consiliul de administraţie al CNAM şi de Guvern.

Cu referire la datoriile înregistrate la sfârşitul anului 2014, faţă de toate tipurile de asistenţă medicală, precizăm că transferurile către instituţiile medico-sanitare au fost făcute în primele zile ale anului următor, pe motiv că Ministerul Finanţelor a virat suma restantă faţă de fondurile AOAM în data de 31 decembrie 2014, după ora 17:00. Totodată, în aceeaşi zi, după ora 17:00 nu a fost permisă efectuarea transferurilor către instituţiile medico-sanitare (IMS) prin sistemul trezoreriei, iar toate ordinele de plată întocmite pentru onorarea obligaţiilor faţă de IMS au fost refuzate de Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat.

Menţionăm că datoria existentă în data de 31.12.2015, în sumă de 2,9 milioane de lei, se referă la o singură instituţie medicală, ca urmare a prezentării de către aceasta cu mare întârziere a facturii. Cu toate acestea, suma respectivă constituie doar 0,7% din volumul transferurilor lunare către instituţiile medico-sanitare şi a fost achitată la începutul anului curent.

Argumentele formulate mai sus au fost prezentate de către reprezentanții CNAM și în cadrul ședinței de prezentare a raportului de audit al Curţii de Conturi privind executarea fondurilor AOAM pentru anul 2015.

CNAM a venit cu o reacție, după ce emedicina.md a realizat un material în baza raportului Curții de Conturi, în care a scos la iveală managementul ineficient ale mai multor instituții medicale din țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *