17 June 2024
mun. Chișinău

Sancțiuni dure pentru nerespectarea legislației sanitare

Angajarea în funcții cu risc profesional a persoanelor care nu au fost supuse unui examen medical va fi pedepsită cu o amendă de până la 5000 de lei. De asemenea, în cazul în care angajații care muncesc în condiții nocive vor refuza să fie expuși examenelor medicale profilactice amenda va fi de 400 de lei. Noile sancțiuni sunt prevăzute într-un nou proiect al Ministerului Sănătății, care își propune instituirea unor norme mai dure pentru respectarea legislației sanitare.

Documentul mai prevede o sancțiune de până la 1600 de lei pentru funcționarii care vor modifica sau vor oferi, în mod intenționat, date eronate despre examenele medicale.

O amendă de la 3000 și până la 6000 de lei riscă întreprinderile de stat și private care nu vor respecta regulile de protecție a lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși.

De asemenea, responsabilii care nu-i vor asigura pe muncitori cu echipamente de protecție vor fi amendați cu până la 4000 de lei.

Iar agenții economici care vor livra în școli și grădinițe produse ce nu vor corespunde informațiilor de pe etichetă riscă amenzi de până la patru mii de lei.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, aceeași pedeapsă îi paște și pe șefii de întreprinderi care se vor opune controalelor efectuate de funcționarii din domeniul sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *