23 July 2024
mun. Chișinău

Şapte oameni din Coloniţa, la un pas de a se îmbolnăvi de rabie

Șapte locuitori ai satului Colonița din municipiul Chişinău primesc tratament împotriva rabiei, după ce au vrut să gătească şi să mănânce mai multe găini sfâșiate de vulpi. Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică din Capitală, riscul a apărut după ce două familii din sat au început să penească şi să curețe 30 de găini, sfârtecate de vulpile bolnave de rabie, care au dat buzna în coteț. Cazul a avut loc acum două săptămâni.

Deşi conștienți riscului la care se supun, oamenii au hotărât să consume carnea găinilor. Totuşi, stăpânul gospodăriei a decis să-l informeze pe medicul veterinar şi pe cel de familie din localitate, fiindu-le prescris imediat tratament antirabic tuturor celor care au intrat în contact cu păsările infestate cu rabie.

Potrivit autorităților, vulpile devin periculoase în răspândirea rabiei în special iarna, perioadă în care animalele sunt limitate în ceea ce privește sursele de hrană, fiind nevoite să apară tot mai des în apropierea omului, adică în sate și orașe.

Rabia este o boală infecțioasă, care afectează creierul şi măduva spinării. Maladia poate fi prevenită prin vaccinare. De asemenea, tratamentul antirabic profilactic se prescrie de către medicul rabiolog și este obligatoriu pentru persoanele agresate de animalele sălbatice şi cele domestice. Dacă animalul este bolnav de rabie, iar persoana agresată a refuzat sau a întrerupt tratamentul într-o perioadă de la 10 până 90 de zile, riscul de îmbolnăvire devine inevitabil. Iar odată cu apariția primelor simptome, boala nu mai poate fi tratată, iar persoana bolnavă va muri.

Virusul rabiei este capabil de a provoca maladia nu doar la oameni, ci și la aproape toate speciile de animale sălbatice, de companie și cele domestice. Virusul rabiei se conține în saliva animalului bolnav și se transmite în momentul mușcării, salivării, zgârâierii. Singura cale de a nu lua boala de la animale este vaccinarea lor împotriva rabiei. Anual, în lume, aproximativ 70.000 de oameni mor din cauza rabiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *