14 July 2024
mun. Chișinău

Sistem de alertă pentru alimentele periculoase

Cazurile de introducere pe piață a unor alimente dubioase sau de comercializare a produselor alterate vor fi de acum încolo mai ușor depistate de autorități. Guvernul a aprobat miercuri hotărârea privind aplicarea Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje. 

Astfel, va fi instituită o rețea de alertă, adică un sistem informațional de comunicare pentru notificarea unui risc direct sau indirect pentru sănătatea oamenilor, provocat de produsele alimentare sau de nutrețul animalelor.

Membrii rețelei de alertă vor fi delegați de Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, cel al Agriculturii, de Serviciul Vamal și Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Funcționarii din acest grup vor fi obligați să transmită toate notificările de risc, apărute pe teritoriul țării, în cel mult 24 de ore către Punctul național de contact, care va fi reprezentat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Formularele vor fi completate în așa fel încât produsul suspect să poată fi identificat rapid și scos urgent de pe piață. ANSA va verifica dacă notificarea este completată în mod corect și lizibil, verifica exactitatea temeiului juridic invocat și va asigura că informația este furnizată în limba română.

Punctul național de contact va avea un agent de serviciu care va fi accesibil non-stop. De asemenea, ANSA va prezenta trimestrial un raport care va conține toate notificările de alertă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *