22 June 2024
mun. Chișinău

Un copil care suferă de o boală foarte rară, salvat de la moarte de medicii de la SCR

Un copil în vârstă de 19 ani, care suferă de distrofia musculară Duchenne, o afecțiune genetică gravă, a ajuns la Spitalul Clinic Republican fiind la un pas de moarte. Și asta din cauza unei pneumonii grave. Din fericire, tragedia a fost evitată, datorită profesionalismului medicilor și metodelor moderne de tratament disponibile în țara noastră. După patru săptămâni de terapie intensivă, copilul a plecat acasă binedispus. Înainte de externare, minorul a fost vizitat de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Soții Boboc au fost la un pas de a-l pierde pe fiul lor, Alex, acum o lună. Boala rară de care suferă băiatul lor provoacă deteriorarea ireversibilă a mușchilor corpului și invaliditate. Nu există medicamente în lume care să combată afecțiunea. Medicația și terapiile existente doar încetinesc evoluția maladiei.

Această boală a favorizat evoluția rapidă a pneumoniei și instalarea insuficienței respiratorii acute. Speriați de starea în care se afla copilul, părinții au cerut cu disperare ajutorul ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan. Demnitarul a dispus internarea de urgență a minorului la Spitalul Clinic Republican, unde există condiții pentru aplicarea celor mai noi metode de tratament.

Corina Gutium
Foto: Corina Gutium

În procesul de investigație, tratament și supraveghere au fost implicați aproape toți specialiștii spitalului. Ne-am speriat la început, pentru că în orice moment starea băiatului risca să se agraveze. Suntem bucuroși că am reușit să reanimăm copilul și să-i îmbunătățim starea de sănătate”, a menționat Corina Gutium, șefa Secției Reanimare, transplant neuro-hepato-bilio-chirurgie a Spitalului Clinic Republican.

În același timp, ministrul Sănătății a monitorizat constant evoluția tratamentului aplicat minorului. Ruxanda Glavan a dorit să se asigure că instituția medicală dispune de toate condițiile și medicamentele necesare pentru salvarea lui Alexei Boboc.

Datorită eforturilor doctorilor și echipamentelor medicale performante de la Spitalul Clinic Republican am reușit să depășim o situație cu adevărat critică. Mă bucur mult că Alexei Boboc se simte bine și este binedispus. Deoarece suferă de o boală foarte rară și abia și-a revenit după tratament, am solicitat o ambulanță cu o echipă de felceri, pentru a fi transportat la domiciliu. Am vrut să mă conving că băiatul va ajunge acasă în siguranță”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În prezent, la evidența medicilor din țara noastră se află 40 de copii diagnosticați cu distrofia musculară Duchenne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *