14 July 2024
mun. Chișinău

Un nou transplant de ficat, o nouă șansă la viață. O altă operație dificilă și complexă a fost realizată cu succes, la Spitalul Clinic Republican

Primul transplant hepatic din anul 2024 a fost realizat la Spitalul Clinic Republican (SCR). Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost salvat de către fratele său mai mic, care i-a donat o parte din ficatul său. Ambii pacienți se simt bine și au fost externați.

Constantin a mărturisit că a luptat cu boala timp de zece ani, iar în ultimii doi ani, maladia s-a agravat. Singura soluție a fost transplantul de ficat.

„Zece ani am suferit, inclusiv de depresie. Când am aflat că fratele mă va ajuta, deja consideram că nu mai sunt bolnav. Aveam mari emoții. Îi mulțumesc foarte mult pentru faptul că mi-a dat o nouă șansă la viață. Mulțumiri și plecăciuni în fața întregului personal medical pentru că m-au salvat. Mă simt mult mai bine”, a spus pacientul pe care îl cheamă Constantin.

Frate tot la frate trage. Asta a demonstrat-o Gheorghe, care a menționat că nu a avut niciun dubiu în privința deciziei de a dona o parte din ficat pentru Constantin:

„Când am văzut care era situația, deodată am simțit că eu voi fi donatorul. Am avut noroc. Analizele au arătat rezultate bune. Toată procedura a decurs destul de repede. Eu mă simt bine. Ambii plecăm acasă bucuroși.”

Operația a fost efectuată în data de 19 ianuarie și a decurs cu succes.

„Pacientul în vârstă de 36 de ani a donat lobul drept al ficatului pentru fratele său, care suferea de ciroză hepatică. Operația a fost stabilită din timp. Perioada postoperatorie a decurs fără particularități”, a declarat șeful Catedrei Chirurgie nr. 2, prof. Adrian Hotineanu.

Cei doi bărbați susțin că le sunt foarte recunoscători echipelor medicale, care, timp patru săptămâni, au avut grijă de sănătatea și viața lor. Perioada de recuperare postoperatorie va decurge la domiciliu.

Potrivit datelor Agenției de Transplant, citate de Agenția Informațională de Stat „Moldpres”, până în prezent, în țara noastră au fost efectuate peste 100 de intervenții de transplant hepatic.