23 July 2024
mun. Chișinău

Un robot controlat de pe Pământ a efectuat prima simulare a unei intervenții chirurgicale în spațiu

Un robot chirurgical instalat pe Stația Spațială Internațională a efectuat sâmbătă prima simulare a unei operații în spațiu controlate de la distanță de chirurgi aflați pe Pământ. Robotul, cunoscut sub numele de spaceMIRA – Miniaturized In vivo Robotic Assistant – a efectuat mai multe operații pe țesut simulat în laboratorul orbital, fiind controlat de la distanță de chirurgi aflați la 400 de kilometri distanță în Lincoln, Nebraska.

Potrivit CNN, citat de Digi24, această realizare este un pas înainte în procesul de dezvoltare de tehnologii care ar putea fi folosite în spațiu în misiunile de lungă durată cu echipaj uman, dar și în locuri inaccesibile de pe Pământ.

Obiectivul Statelor Unite de a explora tot mai adânc spațiul cosmic include și posibilitatea unor călătorii care ar putea dura ani de zile – o călătorie dus-întors până la Marte ar putea dura doi ani în total, potrivit NASA.

Robotul proiectat de Virtual Incision cântărește ceva mai puțin de 1 kilogram, iar designul său compact de dimensiunea unui microunde îl face un instrument ușor și perfect pentru călătoriile în spațiu.

Instrumentul folosește două brațe pentru a imita mișcările unui om – mână stângă pentru a apuca și cea dreapta pentru a tăia.

„Îi oferă mâini mai mici și ochi chirurgului [de pe Pământ] și îi permite să efectueze multe proceduri foarte puțin invazive”, a explicat cofondatorul și directorul de tehnologie al companiei, Shane Farritor, care a participat la dezvoltarea tehnologiei timp de 20 de ani.

SpaceMIRA a fost transportat până pe SSI la bordul unei rachete Falcon 9 de la SpaceX care a decolat din Florida la finalul lunii ianuarie.

Șase chirurgi au luat parte la operația simulată de robot, iar fiecare demonstrație, care a presupus tăierea unei anumite bucăți de țesut, s-a încheiat cu succes.

Una dintre problemele cu care oamenii se confruntă când încearcă să controleze de pe Pământ un robot aflat în spațiu este timpul necesar comenzii trimise să ajungă la robot.

Această întârziere a fost de aproximativ 0,85 de secunde, potrivit unuia dintre chirurgii care au participat la demonstrație.

„La un pacient viu, dacă există sângerare, este treaba mea să opresc imediat sângerarea”, a explicat doctorul Michael Jobst, unul dintre primii chirurgi care au folosit robotul MIRA pe Pământ în studii clinice efectuate pe oameni.

„Cinci secunde ar fi o eternitate în chirurgie, iar o fracțiune sau o jumătate de secundă va fi semnificativă. Așa că asta a fost o mare provocare”, a spus Jobst. Chiar și cu întârzierea înregistrată în cazul experimentului desfășurat cu spaceMIRA, chirurgii și-au îndeplinit sarcinile.

Descoperirile care au fost posibile cu ajutorul tehnologiei MIRA sunt foarte utile și în cazul operațiilor efectuate pe planeta noastră, în special în zone rurale sau pe câmpul de luptă.

„Există multe locuri în SUA… care nu au acces la specialiști și dacă ai putea să efectuezi o operație de la distanță (telechirurgie) ca aceasta, unde ai putea avea un expert dintr-un oraș mai mare care se conectează la o zonă rurală și ajută cu unele proceduri chirurgicale, cred că asta are avantaje mari”, a mai spus Farritor.

SpaceMIRA este cu 7,6 centimetri mai scurt decât un instrument asemănător proiectat pentru a fi folosit pe Pământ, dar are aceeași formă și funcțiune.