7 November 2024
mun. Chișinău

Fistula dentară la copii: cauze, simptome, tratament

Cariile, demineralizarea smalțului dentar, pierderea timpurie sau târzie a dinților de lapte, dinți strâmbi sau înghesuiți, precum și abcesul dentar se numără printre cele mai frecvente probleme ale dinților copiilor. O patologie mai rar întâlnită, specifică în mare parte dinților de lapte, este fistula dentară, o infecție purulentă care apare în cavitatea orală când sănătatea dinților este perturbată. Mai multe informații despre această patologie, cauzele apariției, simptome și tratament aflăm de la medicul stomatolog Jana Paiu, care activează în cadrul unei clinici private din Chișinău.

Ce este mai exact fistula dentară și care sunt cauzele apariției acesteia?

Potrivit doctorului, fistula dentară este un depozit de puroi care se formează în interiorul sau în apropierea unei rădăcini dentare și care necesită intervenție de endodonție sau tratament de canal. Fistula apare în urma unei infecții bacteriene, care pătrunde în interiorul dintelui sau în țesuturile gingivale din jurul acestuia. Fistula mai poate apărea și în cazul unor carii netratate, a unei traume dentare sau a unei proceduri dentare efectuate necorespunzător.

Principalele simptome ale fistulei care te trimit la stomatolog   

Semnele acestei afecțiuni variază în funcție de gravitatea infecției. Printre cele mai comune simptome ale unei fistule dentare sunt disconfortul și durerea, care poate fi ușoară sau chiar severă și pulsantă. Printre semne se numără și umflăturile gingivale în zona afectată. Acestea pot deveni sensibile la atingere și avea o culoare roșiatică sau albăstruie. De asemenea, poate apărea o sensibilitate a dinților afectați, atunci când sunt consumate alimente sau băuturi fierbinți sau reci. Infecția în interiorul fistulei dentare poate duce la un miros sau gust neplăcut al gurii. În unele cazuri, fistula poate prezenta o mică leziune sau ulcer care se poate sparge, de unde se eliberează puroi sau un lichid purulent, cu gust și miros neplăcut.

Cum poate fi prevenită și tratată fistula dentară?  

Tratamentul depinde de gravitatea infecției și de zona afectată. În general, sunt câteva tipuri principale de tratament. Primul constă în drenarea de către medicul stomatolog a colecției de puroi, formată la nivelul fistulei și a zonei infectate. Această procedură permite vindecarea. Este recomandată vizita la stomatolog, nu drenarea puroiului acasă. O altă procedură constă în intervenția la nivelul canalului dentar sau extracția dintelui, dacă este cazul. Vindecarea infecției este posibilă și cu ajutorul antibioticelor prescrise de medic.  

Cea mai eficientă și ieftină metodă de tratament este, totuși, prevenția. Igiena orală riguroasă, vizitele regulate la dentist, tratarea la timp a cariilor, evitarea obiceiurilor dăunătoare se numără printre măsurile de prevenție. 

Netratarea la timp a fistulei dentare poate duce la complicații grave. Principalul motiv constă în degradarea excesivă a țesuturilor învecinate. Astfel, nu doar țesuturile moi se distrug, ci și țesutul osos. Această complicație apare ca urmare a expansiunii canalului format de fistulă. Acest canal continuă să se formeze dacă infecția inițială nu este tratată, deoarece procesul infecțios și inflamator ia amploare. Bineînțeles, în cazuri severe, infecția de la nivelul cavității bucale poate ajunge și în sânge, generând septicemie. În astfel de situații, riscul de deces este foarte crescut. Fistula dentară nu se vindecă cu tratament naturist, a mai adăugat medicul stomatolog Jana Paiu. 

2 Comments

  • Paiu jana 19 February 2024

    🦷🦷🦷🦷sanatate

  • Paiu jana 19 February 2024

    🦷🦷🦷🦷🦷🦷🦷🦷

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *