23 November 2024
mun. Chișinău

Unii medici îngrădesc accesul oamenilor la medicamentele compensate

ministerul sanatatiiMedicii din raioanele Leova, Strășeni, Comrat, Râșcani, Căușeni, Hâncești și Briceni se pare că îngrădesc accesul populației la medicamentele compensate. Iar printre motive ar fi inclusiv cele electorale, prin care se urmărește discreditarea autorităților. Mai exact, în instituțiile medicale din aceste localități niciun pacient nu a beneficiat de tratament în staționarele de zi, sălile de proceduri sau la domiciliu pentru cele 17 boli, care pot fi tratate în condiții de ambulatoriu. La această concluzie a ajuns ministerul Sănătății, motiv pentru care reprezentanți ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Medicamentului și medicii șefi ai instituțiilor de asistență medicală primară din țară au fost convocați astăzi într-o ședință la minister. 

dscn5635
Foto: Liliana Iaşan

Viceministrul Sănătății, Liliana Iaşan, a menționat pentru e-medicina că, la două săptămâni de la extinderea listei medicamentelor compensate, ministerul Sănătății a constatat o situație gravă. Și anume că oamenii nu au acces la medicamentele compensate. Potrivit viceministrului, oamenii au semnalat această problemă la linia fierbinte a ministerului Sănătății – 721010, dar și prin intermediul angajaților instituției. “Cred că această situație are legătură inclusiv cu faptul că suntem în campania electorală pentru prezidențiale. Dar oamenii nu trebuie să sufere. Este dreptul lor de a beneficia de medicamente compensate. Dacă există această posibilitate, nu trebuie invocat niciun pretext, care duce la îngrădirea accesului oamenilor la medicamente”, a adăugat viceministrul Liliana Iaşan.

Ministerul Sănătății a mai constatat că în raioanele Soroca, Telenești, Călărași, Căușeni, Drochia, Fălești, Rezina, Râșcani, Sângerei, rata de prescriere a rețetelor cu medicamentele compensate de către medicii de familie este foarte joasă față de celelalte localități.

watermarked-ruxanda-glavan-_ms
Foto: Ruxanda Glavan

Prin urmare, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această situație. „Nu mai putem aștepta ca pacienții să vină să ceară tratament compensat. Dacă acum un an, în țară nu erau suficienți bani sau documente, ordine în acest sens, astăzi noi suntem în situația în care resursele financiare disponibile nu sunt valorificate. Avem aproape 200 de milioane de lei care trebuie să ajungă la cetățeni. Atitudinea unor medici, care, în mod vădit, fiind stimulați de alți factori, probabil și politici, îngrădesc accesul populației la medicamentele compensate, punându-le în pericol sănătatea, va fi aspru sancționată”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În consecință, Ministerul Sănătății va expedia scrisori de atenționare către președinții de raioane, dar și către instituțiile competente, pentru a lua măsurile de rigoare în regim de urgență, astfel încât să nu fie limitat accesul oamenilor la medicamente, iar  doctorii care periclitează procesul de prescriere a acestor preparate să fie sancționați.

De asemenea, Ministerul Sănătății va crea o comisie specială, care va monitoriza modul de prescriere a medicamentelor compensate în raioanele care au înregistrat deficiențe la acest capitol. În același timp, aceste instituții vor fi obligate să prezinte săptămânal rapoarte în acest sens.

Raportul Ministerului Sănătății arată că aproximativ 70% dintre instituțiile de asistență medicală primară din țară implementează corect ordinul privind eliberarea medicamentelor compensate. Este vorba despre centrele de sănătate din raioanele Dondușeni, Drochia, Glodeni, Edineți, Criuleni, Anenii Noi, Dubăsari, Ocnița, Telenești, Rezina, Ungheni, Ceadîr Lunga și Vulcănești.

Lista extinsă a medicamentelor compensate a intrat în vigoare în data de 1 octombrie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *