27 July 2024
mun. Chișinău

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă. Copiii vor fi tratați gratis de stat până la 18 ani

watermarked-forumToți copiii din țara noastră vor beneficia de tratament compensat de către stat, de la naștere și până la vârsta de 18 ani și nu cel mult cinci ani cum este în prezent. De asemenea, lista medicamentelor compensate a fost completată cu 65 de Denumiri Comune Internaționale. Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamentele compensate, care s-a reunit miercuri într-o ședință.

01-medicamente_b6a80431d5Așadar, lista medicamentelor compensate va conține în total 140 de Denumiri Comune Internaționale de preparate. Denumirea Comună Internațională reprezintă denumirea comună sau științifică a unui medicament și a substanței active, așa cum este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Preparatele pot fi puse pe piață sub o denumire comercială, ce poate fi similară cu denumirea comună internațională a medicamentului respectiv, sau sub cea inventată de producător.

O altă noutate, dar și o premieră este că dreptul de a prescrie medicamentele compensate nu-l va avea doar medicului de familie, ci și pediatrul și endocrinologul.

Lista completată a medicamentelor compensate urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din data de 1 octombrie.

Tot din 1 octombrie, pentru 20 de tipuri de boli, frecvent întâlnite în practica medicului de familiei, tratamentele vor putea fi făcute în staționarele de zi, cabinetele de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate. Pentru adulți, rata de compensare a medicamentelor va fi de 70%, iar pentru copii – de 100%.

Preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

watermarked-forum_ms1Totodată, a fost extinsă lista maladiilor pentru care vor fi oferite medicamentele compensate. Astfel, pacienții cu hepatită și ciroză hepatică vor beneficia de medicamentul acid ursodezoxicolic. Până în prezent, acest preparat se eliberează doar pentru pacienții care suferă de ciroză biliară primitivă, colangită, sclerozantă primară, hepatită și ciroză cu sindrom colestatic. Această modificare va rezolva problemele unui număr mare de bolnavi.

În același timp, au fost excluse unele restricții ce țin de prescrierea medicamentelor oftalmologice și neurologice, fapt ce va facilita accesul pacienților la aceste preparate. Până acum, aceștia trebuiau să obțină rețete pentru aceste medicamente numai după aprobarea de către o comisie.

Cheltuielile statului pentru medicamentele compensate sunt de 550 de milioane de lei.

watermarked-forum_ms2
Foto: Ruxanda Glavan

Potrivit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, extinderea listei medicamentelor compensate va îmbunătăți indicatorii de sănătate a populației, va eficientiza utilizarea surselor financiare prin reducerea solicitărilor neargumentate de internare în spitale și va spori gradul de satisfacție a populației.

Maladiile netransmisibile devin o povară tot mai mare, afectând dezvoltarea economică și socială a populației de pe glob. Acestea reprezintă o mare problemă și pentru țara noastră. Maladiile cardiovasculare, ale aparatului respirator, genito-urinar, bolile neuropsihice, endocrine, ale aparatului locomotor, sistemului nervos reprezintă aproape 80% dintre afecțiunile înregistrate în Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *