22 June 2024
mun. Chișinău

Urmările dureroase ale violenței în familie

În Republica Moldova, șase din zece fete și femei, care au între 15 și 65 de ani, au suferit, pe parcursul vieții, de cel puțin o formă de violență. Asta arată datele Biroului Național de Statistică. La nivel mondial, fiecare a treia femeie care a fost sau este într-o relație a fost supusă agresiunii fizice sau sexuale din partea partenerului. Doar în Uniunea Europeană, anual, aproximativ 3500 de persoane mor în  urma traumatismelor cauzate de violența în familie, adică zilnic sunt înregistrate nouă victime, dintre care șapte sunt femei.

Violența în familie, un flagel al societății moderne

Violența asupra femeii și cea în familie este un rezultat al inegalității de gen, prejudecăților și discriminării acceptate încă în societatea moldovenească. Acest lucru este confirmat și prin sondajele realizate la nivel național în ultimii ani. Potrivit acestor studii,  41 la sută dintre bărbați și fiecare a cincea femeie sunt de acord, în totalitate sau parțial, cu faptul că sunt momente când o femeie merită să fie bătută. Iar 27 la sută dintre bărbați și 17% dintre femei consideră că mamele, supuse agresiunii fizice, ascund acest lucru pentru a-și păstra familia și că le este frică de agresor. Sunt și cazuri când persoanele nu cunosc elementarele mecanisme de soluționare a actelor de violență. Acum doi ani, studiile arătau că doar nouă din zece persoane au sesizat poliția. Un lucru îmbucurător este că numărul intervențiilor polițiștilor în cazurile de violență este în creștere constantă. Acest lucru nu înseamnă însă că fenomenul ia amploare, ci că numărul sesizărilor și adresărilor victimelor s-a majorat. În 2015, poliția a înregistrat 2040 de infracțiuni și crime săvârșite asupra unui membru al familiei, printre care 36 de omoruri, 84 de vătămări corporale grave și aproximativ 1500 de vătămări intenționate ușoare. Pentru a reduce numărul cazurilor de violență, din luna martie a acestui an polițiștii pot aplica ordinul de restricție de urgență, ca măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. Datorită acestui mecanism, imediat după sesizare, agresorul este înlăturat din locuință, astfel fiind asigurată securitatea victimei.

Cheltuielile provocate de violența în familie

În 2016, pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat Raportul de estimare a costurilor provocate de violența în familie și asupra femeii. Așadar, documentul a estimat cheltuieli de peste 36 de milioane de lei. Aproape jumătate din aceste costuri au fost suportate de sectorul sănătății, iar în justiție, pentru acordarea asistenței victimelor violenței în procesele de judecată, s-a cheltuit aproximativ 15 milioane de lei. Pentru asistența socială s-a cheltuit peste cinci milioane de lei. Aceste servicii, în proporții de 60 la sută, au fost acoperite de organizațiile nonguvernamentale.

O nouă strategie pentru combaterea și prevenirea violenței în familie

Ministerul Muncii a elaborat o nouă strategie națională de combatere a violenței în familie pentru următorii cinci ani. Documentul este focusat pe informarea publicului cu privire la gravitatea acestui fenomen, pe combaterea prejudecăților din societate, pe dezvoltarea unei game de servicii speciale pentru victime și, nu în ultimul rând, pe întărirea capacităților specialiștilor din domeniul sănătății, asistenței sociale și polițiștilor. De exemplu, vor fi alocați aproximativ 700 de mii de lei pentru pilotarea în trei raioane a conceptului echipei de intervenție în cazurile de violență sexuală. În acest proiect vor fi implicați specialiști de la ministerele Muncii, de Interne și Sănătății. De asemenea, aproximativ 1,2 milioane de lei urmează să fie alocate pentru instruirea polițiștilor, procurorilor și judecătorilor specializați în instrumentarea cazurilor de agresiune fizică și sexuală. Vor fi organizate cursuri de instruire și pentru consilierii de probațiune care lucrează și oferă asistență agresorilor. Statul vrea să modifice și legislația pentru a asigura victimele violenței cu locuințe sociale. Autoritățile își propun să mai aloce 1,8 milioane de lei pentru campanii de sensibilizare a publicului cu privire la fenomenul violenței, iar alte 500 de mii de lei vor fi acordate pentru organizarea cursurilor pentru funcționarii din domeniul prevenirii și combaterii violenței. De asemenea, se intenționează elaborarea în școli a unui modul de autoapărare pentru elevi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *