12 September 2024
mun. Chișinău

Cum ne scapă sănătatea din mâinile murdare sau de ce trebuie să facem din spălatul pe mâini un obicei

Peste 160 de cazuri de boli diareice acute au fost înregistrate, săptămâna trecută, în Capitală. Deși numărul cazurilor este într-o ușoară descreștere, infecțiile rămân o problemă pentru copiii din Chișinău, dar și din țară. Asta pentru că 115 din numărul total de cazuri, adică peste 70 la sută, au fost înregistrate în rândul copiilor și adolescenților.

Potrivit unui raport semnat de epidemiologul Secției Epidemiologie generală a bolilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate publică din Capitală, Nicolae Tureatcă, în perioada de referință au fost internați 95 de bolnavi, rata spitalizării fiind de puțin peste 65 la sută.

Mâinile murdare, sursa primară a infecțiilor

Bolile diareice, hepatita virală A, viermii intestinali, enterovirusurile, conjunctivitele, scabia, virusurile herpetice sunt doar o parte dintre maladiile care se transmit foarte ușor prin intermediul mâinilor murdare, se arată într-un raport al Centrului municipal de Sănătate Publică.

Potrivit Adrianei Jitari, medic epidemiolog al secției Epidemiologia generala a bolilor transmisibile din cadrul CSP Chișinău, din punct de vedere al incidenței, pe primul loc se plasează bolile diareice, care sunt provocate de mâinile contaminate. Ele se caracterizează prin simptome de diaree și deshidratare, creând un real pericol pentru viață, în special pentru cei mici.

Infecțiile cu enterovirusuri sunt extrem de periculoase din două considerente: provoacă boala diareică și posibile complicații la nivelul sistemului nervos central. Hepatitele A și E se propaga și ele prin mâini nespălate. Tot prin mâini murdare ne îmbolnăvim de toxoplasmoza, toxocara canis, toxocaroza – boli luate de la animale.

Spălatul pe mâini reduce cu până la 50 la sută riscul îmbolnăvirilor

Potrivit medicilor, simplul act de spălare pe mâini ar putea reduce semnificativ riscul de infecții diareice cu 30-50 la sută, iar cel de infecții respiratorii cu 21- 45 de procente. Spălatul pe mâini este cel mai bun mod de a opri răspândirea germenilor și cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătății publice și individuale.

De exemplu, clanțele ușilor sau tastaturile murdare ale unui computer ar putea reține mai multe microorganisme decât mânerul unei toalete bine întreținute. Pentru a preveni o eventuală transmitere a bolilor, mâinile trebuie întotdeauna spălate în momente critice, mai ales după mersul la toaletă, înainte de procesarea alimentelor sau a băuturilor și înainte de a mânca. Mâinile trebui spălate cu săpun și apă curată. Iar în cazul în care nu avem la îndemână șervețele de hârtie sau prosoape curate este mai bine să lăsați mâinile să se usuce de la sine, deoarece dacă prosoapele folosite sunt murdare, spălatul pe mâini nu va avea niciun efect pozitiv.

Mai multe detalii despre când și cum ne spălăm pe mâini aflați aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *