În sezonul rece, mulți dintre noi suntem expuși la infecții. Un ceai de ghimber sau cătină cu miere și lămâie ne pot fi de mare folos, dacă e vorba despre o răceală banală. Mai grav este atunci când ne infectăm cu gripa sezonieră. Aceasta este o afecțiune virală, care se răspândește foarte ușor de la om la om, pe calea aerului -prin strănut și tuse, prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate, de pe suprafețele contaminate. Chiar dacă pentru mulți este o afecțiune ușoară, virusul gripal este o unul dintre cauzele cele mai frecvente ale mortalității în lume. Boala poate provoca moartea prin diverse complicații, în special în rândul vârstnicilor, pentru că scade rezistența organismului și îl epuizează. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ jumătate de milion de oameni mor anual din cauza gripei sezoniere.
Medicii spun că, în prezent, cea mai eficientă metodă de rezistență față de această boală este vaccinarea. Cercetările efectuate de-a lungul anilor au demonstrat că vaccinarea antigripală scade semnificativ propagarea virusurilor și, în mod evident, a cazurilor de îmbolnăviri. Chiar dacă protecția nu este de 100%, totuși vaccinul reduce numărul îmbolnăvirilor și ajută pacienții să treacă mult mai ușor peste această afecțiune. Prin urmare, vaccinul vine în ajutorul persoanelor cu organismul slăbit din cauza vârstei înaintate sau a diferitor boli să nu dezvolte complicații. Beneficiile vaccinului împotriva gripei presupun reducerea numărului de cazuri, a complicațiilor și a deceselor cauzate de virus. Eficiența vaccinurilor antigripale depinde, în principal, de cât de mult coincide structura lor cu cea a virusurilor care circulă în timpul epidemiei. Tulpinile gripei se modifică în fiecare sezon.
Anul acesta, Moldova primește din partea Statelor Unite ale Americii o donație de 200 de mii de doze de vaccin antigripal, în valoare de aproximativ două milioane de dolari. Datorită acordului încheiat în acest sens cu Ministerul Sănătății, statul va economisi aproape 15 milioane de lei.
Potrivit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, lotul cu vaccinul antigripal a pornit spre Moldova în data 31 octombrie. ”Estimăm că va ajunge la Chișinău aproximativ în data de 15 noiembrie, iar vaccinarea o vom începe, cel mai probabil, în perioada 21-25 noiembrie”, a precizat demnitarul.
De vaccinare gratuită vor beneficia persoanele care sunt cel mai mult supuse riscului de a face complicații din cauza gripei. Este vorba despre oamenii cu boli cronice, cei din centrele de plasament, angajații din instituțiile de asistență socială, lucrătorii medicali, gravidele și bătrânii instituționalizați. De asemenea, pe listă sunt militarii Armatei Naționale, carabinierii, grănicerii, polițiștii, pompierii, salvatorii, vameșii și studenții de la medicină. Celelalte persoane pot cumpăra vaccinul din farmacii, cu prescripție medicală.
Ministrul Ruxanda Glavan le recomandă moldovenilor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și ne-a mărturisit că, prin această metodă, își păzește întreaga familie de această boală periculoasă. Demnitarul ne-a mărturisit că are mare grijă de sănătatea apropiaților. ”Suntem la evidență la medicul de familie care activează într-un spital public din Chișinău și facem regulat toate investigațiile. Ne vaccinăm copiii și avem grijă să îi creștem sănătoși.”
Medicul de familie Elvira Crudu din raionul Briceni spune că, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni sunt interesați de această metodă de prevenire a gripei sezoniere. ”În raionul nostru, în fiecare an tot mai mulți oameni se vaccinează. Oamenii par să aibă o atitudine pozitivă. Anul trecut s-au vaccinat și femeile însărcinate, care, de obicei, au o teamă față de medicamente, vaccinuri.”
Există însă mulți oameni suspicioși, care cred că vaccinul îi poate îmbolnăvi. Este o ipoteză falsă, pentru că în cazul persoanelor care fac parte din categoriile de risc este mai periculos refuzul vaccinării, decât vaccinarea în sine. Reacțiile adverse sunt minime și rare. Sub un procent dintre oamenii vaccinați antigripal fac febră sau au frisoane, dureri musculare la o zi sau două după injectare. Chiar dacă au imunitatea mai bună și organismul mai rezistent, medicii le recomandă și tinerilor să se păzească de gripă și să se vaccineze. ”Tinerii cred că nu au nevoie de vaccin, pentru că nu le-ar aduce beneficii. Totuși, cei care suferă de anumite boli cronice, chiar dacă nu au o vârstă înaintată, oricum trebuie să își facă acest vaccin. Este vorba despre cei cu diabet, hipertensiune, de exemplu. Noi le explicăm că dacă se vor vaccina, atunci nu vor apărea complicații și chiar dacă se vor molipsi de gripă, aceasta va trece mai ușor”, explică Elvira Crudu.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în sezonul epidemic 2015-2016, până în data de 22 februarie, 11 oameni din țară au murit din cauza complicațiilor cauzate de gripă, iar în total au fost înregistrate aproape 670 de cazuri de îmbolnăviri.