14 July 2024
mun. Chișinău

Premieră medicală în Moldova. 28 de medici moldoveni şi germani au salvat o femeie şi copilul ei de la moarte

watermarked-20160425_111754O femeie şi copilul ei au fost salvaţi din ghearele morţii de o echipă formată din 28 de medici din Moldova şi Germania. Operaţia a avut loc sâmbătă, la Spitalul Republican din Capitală. Pacienta, o femeie de 36 de ani, din satul Hâncești, raionul Făleşti, suferea de sindromul Eisenmenger, o patologie congenitală cardiacă gravă.

Singura şansă de salvare a tinerei era un transplant de inimă şi plămâni. Însă după mai multe încercări nereuşite de a fi operată în Ucraina şi Federaţia Rusă, femeia a rămas însărcinată. Chiar dacă medicii i-au interzis să aducă pe lume un copil, întrucât atât viaţa ei, cât şi a fătului erau puse în pericol, femeia decis să păstreze sarcina.

watermarked-DSC_0209Totul a decurs normal până în a 32-a săptămână de sarcină, când au apărut mai multe complicaţii, iar starea ei de sănătate s-a agravat brusc. Femeia a fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic Republican, unde şase echipe de medici au făcut tot posibilul să o salveze atât pe ea, cât şi pe copil.

watermarked-sirbuphoto.com-02004Potrivit directorului IMSP Spitalul Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, în total 28 medici au participat la intervenția complicată, printre care chirurgi moldoveni, germani, anesteziologi și câțiva ginecologi și neonatologi de la Institutul Mamei și Copilului.

Intervenția chirurgicală nu a decurs fără complicații. După ce femeia a fost conectată la plămâni artificiali, medicii i-au efectuat operația de cezariană, însă copilul s-a născut mai mult mort decât viu. Totuși, după aproape 20 de minute de resuscitări, neonatologii au reușit să-l readucă la viață.

watermarked-DSC_0234Ca o dovadă de recunoștință că a rămas în viață, femeia i-a dat copilului numele Angel. Potrivit medicilor, atât femeia, cât și copilul se simt bine, iar viața lor este în afara oricărui pericol. Micuțul a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului, iar femeia a rămas internată la Spitalul Clinic Republican, unde va rămâne o perioadă sub supravegherea medicilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *