27 July 2024
mun. Chișinău

Află unde și cum sunt păstrate ouăle din magazinele noastre

watermarked-1412947710_92133000
Dr. Victoria Babitchi

Se numără printre cele mai hrănitoare alimente din lume și cele mai bune surse de proteine, vitamine și minerale. Sunt accesibile, ușor de preparat și au un gust minunat, indiferent de felul în care sunt gătite. Sunt excelente pentru un mic dejun sănătos, cea mai importantă masă a zilei. Acestea sunt nelipsite și de pe masa de Paște. Nu vorbim despre ouăle de aur de la găina din poveste, ci despre eficacitatea celor pe care le găsim pe rafturile magazinelor, în piețe sau în cotețul de păsări și care nu ar trebui să ne lipsească din bucătărie.

Cât de mare poate fi eficacitatea unui ou mic

watermarked-sanatate-oua-prepelitaGastroenterologul și nutriționista Victoria Babițchi a menționat pentru emedicina.md că un adult sănătos poate consuma până la 6 ouă pe săptămână, iar copii – până la două ouă. Copiii care fac alergii ar fi bine să mănânce doar ouă de prepeliță – până la șase pe săptămână. Cea mai bună metodă de preparare a acestui aliment este fierberea în coajă, până când devine tare. În felul acesta sunt eliminate riscurile de îmbolnăvire. Cât despre ochiurile prăjite acestea trebuie înlocuite cu cele gătite în apă fierbinte sau în cuptorul cu microunde. Consumate prăjite, ouăle contribuie la creșterea colesterolului în sânge. Nutriționiștii ne mai recomandă să mâncăm ouă la primele ore ale dimineții, la prânz este mai greu de digerat, iar seara consumul devine nociv.

watermarked-122940_copy-jpgApare întrebarea: Unde trebuie păstrate ouăle? Părerile în acest sens sunt împărțite. Unii oameni susțin că acestea trebuie păstrate în frigider, alții – la temperatura camerei. Cei mai mulți bucătari, de pildă, spun că aceste alimente nu trebuie să fie refrigerate pentru că nu pot fi folosite la gătit, atunci când sunt reci.

Potrivit unui studiu efectuat de Daily Mail, după ce au fost analizate ouăle păstrate timp de două săptămâni în frigider și altele în cameră, experții au constatat că nu există nicio diferență între ele.  De asemenea, în urma studiului s-a ajuns la concluzia că temperatura ideală de păstrare a ouălor, pe termen lung, este de 0,6 – 2,2 grade Celsius.

Unde sunt păstrate ouăle, care ajung pe rafturile din magazinele noastre?

watermarked-5650724-mediafax-foto-octav-ganeaSolicitat de emedicina.md, Victor Putin, doctor în științe biologice și medic veterinar consultant în avicultură ne-a spus că ouăle pentru consum, din fermele avicole din țara noastră, sunt păstrate în încăperi cu temperatura de 8 – 12 grade Celsius și umiditatea de 60 – 70%. Acasă, ouăle se păstrează în frigider, întrucât acesta are temperatura și umiditatea constante. Termenul de valabilitate al unui ou este de 30 de zile.

Ouăle din magazinele de la noi nu sunt spălate

Medicul veterinar ne-a mai spus că spălarea ouălor puse spre vânzare este strict interzisă! Acest proces poate înlătura crusta protectoare și intensifica riscul de contaminare cu bacterii, cum ar fi salmonella. ”Fără stratul natural protector al acestora, porii din coaja ouălor se deschid și bacteriile, care contaminează produsul, pot provoca toxiinfecții. În plus, ambalajele pentru ouă trebuie să fie de unică folosință. Ouăle pot fi spălate doar înainte de preparare”, a mai spus Victor Putin.

Cum putem verifica dacă un ou este sau nu proaspăt?

watermarked-hand holding egg.jpg.838x0_q67_crop-smartPotrivit medicului veterinar, ca să ne dăm seama dacă un ou este proaspăt sau vechi este suficient să-l scufundăm în apă. Dacă este proaspăt acesta se duce complet la fundul vasului, iar dacă este vechi, produsul rămâne la suprafața apei și nu trebuie să-l consumați.

Mai sunt și printre cei care verifică dacă oul are sau nu fisuri, încercând să-l spargă în mână sau folosind doar degetele. Dacă acesta are o coaja dură, este imposibil să-l spargi. Însă medicul Victor Putin ne recomandă să nu facem astfel de experimente în bucătărie, pentru că multe ouă au coaja subțire. ”Pentru a verifica dacă ouăle au sau nu fisuri, este suficient să le puneți la o lumină puternică”, a mai menționat medicul veterinar.

watermarked-cosul-cu-oua-de-paste-12337Ca pe masa de Paște să aveți cele mai frumoase ouă vopsite, trebuie să le alegeți pe cele care au coaja albă. Nutriționiștii ne sfătuiesc să folosim pentru vopsire ingrediente naturale cum ar fi coaja de ceapă sau sfeclă roșie. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, de obicei în culoarea roșie și se păstrează în frigider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *