Cei 38 de actuali viceminiștri riscă să-și piardă fotoliul. Acest lucru se va întâmpla dacă deputații vor adopta proiectul noii Legi cu privire la Guvern, elaborat de Centrul de implementare a reformelor. Documentul prevede lichidarea funcției de viceministru și transferarea atribuțiilor de administrare exercitate, în prezent, de miniștri secretarilor de stat. Așadar, postul de ministru va deveni doar o funcție politică.
De asemenea, în cazul în care conducătorii instituțiilor vor fi în incapacitate de a-și exercita atribuțiile, acestea vor fi preluate de secretarii de stat. Lichidarea funcției de viceministru prevede și cheltuieli de aproximativ 1,2 milioane de lei. Asta în condițiile în care cei 38 de viceminiştri vor ridica, după concediere, o indemnizație unică echivalentă cu două salarii.
Noua normă, însă, va aduce ulterior venituri în haznaua Guvernului. Suprimarea postului de viceministru va reduce cheltuielile anuale cu 7,4 milioane de lei, bani care vor putea fi utilizați pentru prime și alte activități ale executivului.
În procesul de elaborare a proiectului noii Legi a Guvernului, Centrul de implementare a reformelor a examinat legislația statelor cu sisteme constituționale și de drept administrativ apropiate Moldovei. Printre acestea se numără România, Letonia, Spania, Serbia și Italia.
Proiectul mai prevede că premierul va avea dreptul să modifice lista ministerelor printr-o procedură mai simplificată, decât cea prevăzută în prezent.
Acum două săptămâni, Partidul Democrat a scos spre dezbateri proiectul de reformare a Guvernului, care prevede reducerea numărului ministerelor de la 16 la 9. Așadar, executivul urmează să fie format din ministerul Economiei și Infrastructurii, cel al Finanțelor, Justiției, Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.