Medicii ginecologi din țara noastră sunt instruiți, în perioada iunie – decembrie 2017, cum să prevină cancerul de col uterin. Doctorii fac lecții teoretice și practice în cadrul programului internațional „Colposcopia și Managementul Leziunilor Cervicale Precanceroase”. La sfârșitul cursului, ginecologii vor primi certificate recunoscute la nivel internațional.
În fiecare zi, câte o femeie din Republica Moldova află vestea tristă că are cancer de col uterin. Totodată, o dată la două zile, o pacientă moare din cauza maladiei. Îmbunătățirea cunoștințelor teoretice și practice ale medicilor în domeniul screeningului colului uterin va permite stabilirea, fără erori, a diagnosticului. Potrivit specialiștilor, 80 la sută dintre cazurile de boală ar putea fi prevenite în cadrul investigațiilor medicale profilactice, inclusiv colposcopice.
Secretarul de Stat al Ministrului Sănătății, Rodica Scutelnic, a menționat în cadrul evenimentului de lansare că: „Scopul principal al colposcopiei nu este identificarea cancerului, ci depistarea, descrierea și tratamentul leziunilor precanceroase pentru a preveni cancerul cervical. Aceste leziuni pot fi tratate simplu și cost-eficient în condiții de ambulatoriu. Respectiv, odată ce vor fi instruiți medicii colposcopiști, majoritatea cazurilor va putea fi tratată la nivel de raion”.
La instruire participă 15 ginecologi. Cursul va fi organizat și în 2018, pentru alți medici responsabili de depistarea precoce a cancerului de col uterin.
„Dorim să ne îmbunătățim cunoștințele în domeniul evaluării colposcopice a colului uterin. De asemenea, vrem să învățăm lucruri noi, care ne vor ajuta să interpretăm și mai bine rezultatele analizelor”, a spus pentru emedicina.md ginecologul Vera Melniciuc din Capitală.
„Avem nevoie de cunoștințe noi și deprinderi practice. În medicină mereu trebuie să înveți, să cultivi noi abilități. De asta depinde calitatea diagnosticului și succesul tratamentului”, a menționat pentru emedicina.md ginecologul Svetlana Nicov din raionul Drochia.
În Republica Moldova, măsurile de prevenire a cancerului de col uterin sunt susținute de UNFPA. În ultimii ani, organizația a instruit medici ginecologi să efectueze corect testul Papa Nicolau și să examineze eficient analizele prelevate.
În context, directorul regional pentru Europa de Est și Asia Centrală a UNFPA, Alanna Armitage, a declarat că: „UNFPA alături de alți parteneri susțin Ministerul Sănătății pentru ca fiecare femeie să aibă o viață sexuală și reproductivă fără probleme, iar în cazul în care starea de sănătate se înrăutățește, să aibă acces la servicii medicale calitative, să prevină cancerul de col uterin și să rămână sănătoase”,.
Testul Papanicolau trebuie efectuat o dată la trei ani de către toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani.
Peste 300 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate în fiecare an, în Republica Moldova. Boala este diagnosticată în stadii avansate la aproximativ 60 la sută dintre paciente. Din cauza depistării tardive a cancerului de col uterin, 150 de femei mor anual. Ministerul Sănătății își propune ca până în 2025 numărul bolnavelor să fie redus cu șapte la sută.
În multe cazuri, cancerul de col uterin este provocat de infecţia cu Virusul Papiloma Uman, transmis de către bărbați pe cale sexuală. De asemenea, boala poate apărea din cauza infecțiilor vaginale, avorturilor, fumatului și obezității.
Programul de instruire este implementat în premieră în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului regional de cooperare între Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Biroul Regional al UNFPA, Fondul ONU pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația Internațională a Patologiei Cervicale și Colposcopiei, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului și Societatea de colposcopie și patologie cervicală din Moldova.