27 July 2024
mun. Chișinău

Cancerul de col uterin ucide anual zeci de moldovence

Cancerul de col uterin a omorât 150 de moldovence în 2015. Femeile ar fi învins boala, dacă nu și-ar fi neglijat sănătatea. Singura veste bună este că numărul cazurilor fatale este în ușoară descreștere. Doi ani mai devreme, această cifră ajungea la 200.

Cancerul de col uterin este o afecțiune cancerigenă a celulelor de pe suprafața colului, partea îngustă a uterului. În majoritatea cazurilor, boala este provocată de Virusul Papiloma Uman. Infecția are peste 150 de tulpini, însă doar 13 dintre acestea dezvoltă cancerul de col uterin.

Virusul Papiloma Uman este transmis de către bărbați, în timpul actului sexual. Potrivit studiilor, 70 la sută dintre femei contractă virusul în primii doi ani de viață sexuală, dintre care un procent dezvoltă cancerul de col uterin.

Riscul de îmbolnăvire este mai mare în cazul femeilor care au început viața sexuală în perioada adolescenței sau care au avut mai mulți parteneri sexuali. De asemenea, boala poate să apară la fumătoare sau la femeile cu mai mulți copii. În alte cazuri, maladia este provocată de obezitate, eroziuni ale colului uterin și infecții sexual transmisibile. Cel mai frecvent, cancerul de col uterin este diagnosticat printre pacientele cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani.

Pentru a preveni maladia, medicii insistă ca examenul ginecologic să fie efectuat de două ori pe an. Totodată, femeile care au între 25 și 61 de ani, obligatoriu, vor face testul Papanicolau, o dată la trei ani. Procedura medicală poate fi efectuată în centrele medicilor de familie și constă în colectarea celulelor din colul uterin. Ulterior, acestea sunt analizate în laboratoarele centrelor de sănătate publică. În urma investigațiilor, sunt depistate celulele anormale, care ar putea dezvolta cancerul de col uterin.

Din 2011, Compania Națională de Asigurări în Medicină alocă bani din fondul de profilaxie pentru organizarea campaniilor de screening a cancerului de col uterin. Datorită acestor evenimente, mai multe femei fac testul Papanicolau. Totodată, în ultimii cinci ani au fost depistate mai multe cazuri de cancer de col uterin în stadii incipiente.

Potrivit specialiștilor, campaniile de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Datorită stabilirii precoce a diagnosticului, tratamentele sunt mai puțin costisitoare, iar pacientele se reabilitează mai rapid. Totodată, viață acestor femei nu este în pericol.

Nu doar screeningul regulat este recomandat pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman este o măsură eficientă de protecție împotriva bolii.

Preparatul este recomandat fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 ani. Medicii afirmă că anume în această perioadă vaccinul protejează cel mai bine împotriva virusului. Imunizarea nu este însă eficientă dacă minora a contractat infecția. Vaccinul este administrat în trei doze, în decurs de șase luni. În prezent, minorele din 67 de țări sunt imunizate împotriva infecției.

Procedura nu a fost obligatorie în Republica Moldova până la finele anului 2016. Vaccinul este însă prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru perioada 2016-2025. Ca urmare, 15.000 de fetițe vor fi vaccinate, în următorii doi ani, împotriva Virusului Papiloma Uman.

În 2017, țara noastră va primi gratuit aceste preparate din partea Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare. Iar din 2019, Ministerul Sănătății va cumpăra vaccinurile la un preț redus, prin intermediul UNICEF.

În clinicile private din țară, vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman este disponibil de mai mulți ani și costă 6000 de lei. Potrivit centrelor private de imunizări, numărul femeilor care solicită preparatul crește anual cu 20%.

În 2015, aproximativ 300 de moldovence au fost diagnosticate pentru prima oară cu cancer de col uterin. În același timp, jumătate dintre paciente a murit.

În Uniunea Europeană, anual, aproximativ 60 de mii de femei fac această maladie, dintre care 30 de mii decedează. Mai exact, la fiecare 18 minute o femeie din țările UE moare de cancer de col uterin.

La nivel mondial, cancerul de col uterin reprezintă a treia cauză de îmbolnăvire în rândul femeilor.

În perioada 23-29 ianuarie 2017, Republica Moldova marchează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Cu această ocazie, Ministerul Sănătății, în colaborare cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație și Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin, organizează un șir de evenimente publice, scopul cărora este de a crește nivelul de informare și sensibilizare a femeilor privind importanța măsurilor de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *