17 June 2024
mun. Chișinău

Încă o premieră medicală la SCR

Premierele medicale se țin lanț în Moldova. Și de această dată performanțele au fost înregistrate la Spitalul Clinic Republican (SCR), unde au fost efectuate două intervenții chirurgicale la doi bărbați cu stricturi uretrale. Potrivit specialiștilor SCR, este vorba despre operații reconstructiv plastice, cu utilizarea grefei din mucoasa bucală, metoda nefiind aplicată până în prezent în țara noastră.

Pentru reconstrucția uretrală, grefa s-a recoltat din mucoasa bucală a obrajilor pacienților. Recoltarea s-a făcut sub formă de grefă groasă, în structura sa histologică intrând epiderma, derma cu rețeaua vasculară și țesut conjunctiv subiacent.

Operațiile au durat câte șase ore și au fost efectuate de către profesorul catedrei de Urologie a Universității de Medicină „I.M. Secenov” din Moscova, directorul Institutului de Medicină Regenerativă, Denis Butnaru, fiind asistat de medicii din clinica de urologie a SCR.

Denis Butnaru, originar din orașul Bălți, este discipol al Universității de Medicină „Nicolae Testemiţanu”, a studiat peste hotare și lucrează de ani buni la Moscova, Federația Rusă, iar acuma revenit în țara noastră pentru a-și împărtăși experiența acumulată. Profesorul spune că a rămas încântat de condițiile de la SCR și de pregătirea medicilor moldoveni.

Foto: Adrian Tănase

Pot spune cu certitudine că nu e nicio diferență din punct de vedere profesional dintre urologii de peste hotare și cei din Republica Moldova. Condițiile din blocul nou chirurgical al SCR sunt la un nivel foarte înalt. Atât pregătirea pacientului pentru operație, cât și calitatea lucrului asistentelor de operație și a doctorilor au fost la cel mai înalt nivel. Societatea urologilor din Rusia își dorește o colaborare cu cea din Moldova, pentru ca, în viitor, să implementăm cât mai multe tehnologii moderne în medicină. Am discutat și analizat profund cu doctorii din Moldova cele două operații realizate la SCR și am convenit să continuăm colaborarea. Totodată, am constatat că nu există nicio diferență dintre sălile de operație de la Moscova și cele din Moldova“, a declarat profesorul.

La rândul său, urologii de la SCR au spus că îi sunt recunoscători medicului venit din Rusia pentru faptul că au acumulat noi cunoștințe în domeniu. Cu siguranță, aceste tehnici medicale vor fi aplicate pe viitor și la noi în țară.

Sunt niște operații selecte, care astăzi se efectuează doar în unele clinici din Europa și Moscova. Colegii noștri au mai luat cunoștință cu astfel de operații din străinătate și sperăm că vor fi implementate și la noi. Mai durează învățământul, deoarece tehnica ei o cunosc, dar sunt niște subtilități și etape, care necesită a fi studiate mai îndelungat” a subliniat șeful Catedrei Urologie și Nefrologie Chirurgicală a USMF „Nicolae Testemiţanu”, doctor habilitat în medicină, profesor universitar Adrian Tănase.

Urologia națională a realizat succese considerabile în ultimul deceniu, în dorința sa de a se alinia la nivelul urologiei internaționale prin implementarea tehnologiilor noi, aplicarea noilor tipuri de intervenții chirurgicale. Urologii din clinica noastră sunt dornici de a studia și implementa metodele respective. Cei mai mulți dintre ei au făcut specializări peste hotare, iar cunoștințele căpătate le vor aplica cu siguranță și la noi în țară”, a precizat șeful Secției de urologie din Spitalul Clinic Republican, Vitalie Ghicavii.

Anual, la SCR sunt tratați în jur de 150 de pacienți cu stricturi și obliterații uretrale la bărbați. Până în prezent, pentru tratarea acestor patologii se utilizau tehnologii plastice și endoscopice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *