14 September 2024
mun. Chișinău

Cum să scapi de dependența de cafea

Cafeaua îți stimulează creierul și îți dă energie instant. În timp ce o bei simți cum ți se trezesc toate simțurile. Băutura îți crește capacitatea de concentrare și te face să reacționezi mai rapid și mai eficient. Doar că acesta este doar efectul de scurtă durată. Cu siguranță, una sau două cafele pe zi îți vor face bine și te vor ajuta să fii mai productiv, însă cafeina, extrasă din boabele de cafea, creează dependență, iar urmările acesteia pot fi mult mai grave. Este o problemă care îți poate distruge sănătatea, pentru că afectează tensiunea arterială, suprasolicită ficatul, îți slăbește oasele și mușchii, creează anxietate, provoacă dureri de cap, îți dă peste cap somnul și te deshidratează. Cafeina este un drog care, ca oricare altul, dă dependență. Atunci când te vei pregăti să renunți la această băutură, trebuie să ai mare grijă de organismul tău. În funcție de câtă cafeină ești obișnuit să consumi zilnic variază și simptomele când încetezi să o mai bei. Corpul tău ar putea suferi un adevărat șoc, ce se va manifesta prin surmenaj, somnolență, insomnie, iritabilitate, anxietate, nervozitate, migrene, dureri de mușchi, probleme de concentrare și constipație. Pentru a depăși aceste stări, îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont atunci te lași de consumul excesiv de cafea.

Respiră adânc. Poate să-ți pară ceva foarte simplu și banal, dar respirația corectă te va ajuta să scapi de multe bătăi de cap, inclusiv de sete, anxietate și oboseală. Oxigenul inspirat joacă un rol foarte important în eliminarea toxinelor acumulate în organism, în urma consumului de cafea. Ai nevoie de câteva sesiuni de respirație adâncă pe care să le practici zilnic. Trebuie să te întinzi pe spate, să-ți pui mâinile pe abdomen și să te relaxezi. Inspiră adânc pe nas, până îți umpli plămânii cu aer, numără până la cinci cât faci acest lucru. Apoi, ține respirația timp de trei secunde și expiră încet pe gură, la fel, numărând până la cinci. Repetă acest procedeu timp de 10 minute. Respiră astfel de fiecare dată când ai poftă de cafea.

Multă, multă apă. Orice dependență trebuie tratată prin hidratarea organismului. Cafeina nu este o excepție. Această substanță este eliminată din organism inclusiv prin urină. Cu cât mai multă apă vei consuma, cu atât mai repede vei scăpa de toxine. De asemenea, dependența de cafea te deshidratează, iar asta îți poate crea mari probleme de sănătate. De aceea, trebuie să recuperezi atunci când vrei să scapi de acest drog. Așa că, atunci când te duce gândul la o cafea, alege în loc un pahar cu apă.

Dormi bine. În lupta cu dependența, un aliat important este somnul. De obicei, consumul excesiv de cafea dă peste cap regimul normal de somn, iar acesta nu se poate restabili imediat după ce renunți la băutura magică. De aceea, trebuie să depui eforturi considerabile și să dormi cel puțin opt ore pe noapte. Chiar dacă va fi dificil la început și te-ai putea trezi de mai multe ori pe noapte, cu timpul, organismul se va obișnui și îți vei reveni. Atunci când vei ajunge să te bucuri de somn suficient și de calitate, nu vei mai avea nevoie de cafea ca să te trezești dimineața, pentru că te vei simți plin de forță.

Treci la ceai verde. Când organismul cere o cafea, oferă-i o cană cu ceai verde. Acesta conține mai puțină cafeină, dar este foarte bogat în antioxidanți, care te vor ajuta în detoxificarea organismului. De asemenea, ceaiul verde este energizant, iar efectul lui e de durată. Chiar dacă nu te trezește imediat, totuși după vreo 15 minute vei simți că te ajută să te mobilizezi.

Puțină mișcare. Sportul va asigura secreția de endorfine, substanțe care te fac să te simți mult mai bine, iar asta te va scăpa de durerile de cap. Și oboseala este o consecință a dependenței de cafea, iar activitatea fizică zilnică o va alunga. De mare ajutor îți vor fi câteva exerciții imediat după ce te ridici din pat. Acestea te vor mobiliza și nu vei mai avea nevoie de cafea pentru a-ți începe ziua. Fă plimbări în aer liber de cel puțin jumătate de oră zilnic sau mergi spre locul de muncă și înapoi pe jos sau cu bicicleta.

Gustări cu proteine. După-amiază, când simți că nu mai ai forță să-ți închei ziua de muncă, în loc să fugi la aparatul de cafea, mai bine mănâncă niște nuci, alune sau semințe. Acestea sunt bogate în proteine și te vor ajuta să capeți energia necesară. De asemenea, în primele zile când încerci să scapi de dependența de cafea ai grijă să mănânci cât mai multe alimente bogate în proteine întreaga zi. Este vorba despre carne, ouă și lactate.

Mentă și ginseng. Adaugă mentă în ceai sau poartă cu tine o sticluță cu ulei esențial de mentă pentru a scăpa de durerile insuportabile de cap, care apar din cauza cafelei. Spre exemplu, când simți că îți explodează creierul, pune câteva picături de ulei de mentă pe un șervețel și inspiră adânc. Acesta te va ajuta să-ți revii rapid și este un ușor energizant. Iar când simți că ai nevoie de o cafea, optează pentru o bomboană sau o gumă mentolată. Ginsengul, la rândul său, este foarte bun pentru a restabili echilibrul în organism, în special când suferi de anxietate sau nervozitate. Adaugă o linguriță de pudră de ginseng în micul dejun pentru a scăpa de pofta de cafea. Totuși, trebuie să știi că acesta este interzis persoanelor care au probleme cu inima, diabet și femeilor însărcinate.

Sursa: top10homeremedies.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *