21 May 2024
mun. Chișinău

Administratorii a două cafenele, amendați pentru cu au permis fumatul în local

Administrațiile a două baruri din sectorul Botanica al Capitalei au fost amendate cu aproape 10 mii de lei pentru că au permis fumatul în interiorul localului.  Amenzile au fost aplicate în urma unor verificări efectuate de specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, în urma unor plângeri venite din partea unor clienți nemulțumiți.

Astfel, controalele au demonstrat că în ambele localuri, unii clienți fumau atât țigări, cât și narghilea, lucru interzis prin lege. De asemenea, în unul dintre localuri au fost depistate 15 kilograme de tutun pentru narghilea.

Potrivit statisticii, peste 30 de persoane fizice și agenți economici au fost sancționați în acest an pentru că au fumat sau au admis aprinderea țigărilor în locurile publice. În total au fost aplicate amenzi de peste 50 de mii de lei.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul ucide anual șase milioane de oameni. Majoritatea moare din cauza fumatului activ, iar zece la sută din cauza fumatului pasiv.

Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova fumează 27% dintre cetățeni.

Pentru a reduce numărul de fumători și efectele nocive ale fumatului asupra sănătății populației, în data de 1 mai 2016, în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, a fost instituită Linia verde antifumat – ‎0800 10001.

De atunci și până acum, peste 80 de persoane au sunat pentru a cere sfaturi și tratament pentru a renunța la fumat. Dintre care, peste 40 de fumători au beneficiat de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală și de grup. Celelalte au avut parte de un tratament complex: lazeroterapie, acupunctură și administrarea medicamentelor specifice. În consecință, toate persoanele au renunțat la fumat în favoarea unui stil de viață sănătos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *