14 September 2024
mun. Chișinău

Află cât de periculoase sunt produsele de curățenie pe care le folosim aproape zilnic

Puțin peste o săptămână a mai rămas până la Paște, sărbătoare religioasă care trebuie întâmpinată în deplină curățenie. Așa că, în această perioadă, gospodinele echipate cu mături, aspiratoare, bătătoare de covoare și tot felul de soluții de curățat muncesc de zor pentru a avea casa lună. În plus, dereticarea de primăvară îți îmbunătățește starea de sănătate și îți aduce confort psihic. Produsele de curățenie au însă ingrediente murdare. Deși au fost inventate pentru a ne ușura viața și a îndepărta mizeria și bateriile, acestea ne pot îmbolnăvi. Și asta din cauza substanțelor chimice periculoase pe care le conțin. 

Potrivit Centrului de Sănătate Publică al municipiului Chișinău, aproape toate produsele pentru curățenie conțin substanțe precum fosfați, ftalați, parabeni, triclosan, bisfenol A, parfumuri, eterglycolul etc. Utilizarea acestora poate duce la afectarea tegumentelor, sistemului respirator, sistemului nervos central și periferic, precum și a sângelui.

Detergenții pentru rufe, de pildă, conțin fosfor, enzime, amoniac, naftalină, fenol și alte substanțe chimice dăunătoare. Reziduurilor lăsate pe haine, pe lenjeria de pat sunt absorbite prin piele și pot provoca erupții cutanate, mâncărimi, alergii, probleme ale sistemului respirator etc.

Spray-urile pentru lustruirea mobilei au în componență nitrobenzen, care este foarte toxic și poate cauza cancer de piele și cancer pulmonar.

Produsele de spălat cuptorul sunt cele mai toxice. Acestea conțin amoniac, care afectează pielea și sistemul respirator.

Detergenții de vase nu se înlătură atât de ușor de pe veselă, iar reziduurile care se acumulează sunt preluate de produsele alimentare, care, la încălzire, sunt absorbite și pătrund în organism, afectând organele interne.

Produsele de curățat toaleta și cele pentru înălbire conțin acid clorhidric, ce afectează pielea, ochii, rinichii, ficatul și pot cauza edem pulmonar.

Pentru prevenirea efectelor nocive, care pot surveni în urma utilizării produselor de curățenie, oamenii sunt îndemnați să fie atenți la informațiile de pe etichetă. Conform Normelor de etichetare a produselor chimice de menaj, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 996 din 20.08.2003, pe ambalajul produselor chimice pentru menaj, trebuie să se regăsească următoarele informații:

  • denumirea comercială a produsului;
  • denumirea și adresa producătorului;
  • compoziția chimică;
  • instrucțiuni de utilizare pentru detergenți și produsele de întreținere.

Totodată, reprezentanții Centrului de Sănătate Publică susțin că pentru a evita intoxicațiile cu produsele de curățenie, este necesar:

  • să ne informăm în privința ingredientelor de pe ambalaj, condițiilor și modului de folosire, cantității și măsurilor de protecție;
  • să reducem la minimum utilizarea produselor chimice concentrate, să păstrăm soluțiile de curățare în recipientele originale și să le ținem cât mai departe de copii;
  • să aerisim încăperile cât mai des;
  • să utilizăm produse cât mai sigure și mai puțin nocive.

Specialiștii ne mai recomandă să găsim alternative la produsele cu care ne-am obișnuit să curățăm casa. Printre acestea se numără bicarbonatul de sodiu și oțetul. O altă regulă care trebuie respectată este să folosim mănuși de cauciuc atunci când facem curat. Purtarea acestora este necesară nu doar când speli podeaua sau ștergi praful, ci și când speli vasele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *